Vår Preppresa #3 – Ekonomi och Ordning

Låt oss börja med en bit som berör både prylar och ekonomi.

Vi gillar rejäla grejer. Oavsett vad det handlar om så köper vi ofta den dyrare saken av två. Det behöver givetvis inte vara det finaste eller flashigaste märket men ändå saker som man kan ta på och känna att det är rejält, en kvalitetsprodukt. Ska vi köpa nya joggingskor åker vi till en onödigt dyr affär som hjälper oss att prova ut dessa. Ska vi laga oxfilé köper vi ekologisk sådan och försöker se till att den levt inte allt för många mil från oss, den ska helst ha slaktats, styckats och förpackats i ett närliggande postnummer. Hur som helst är det så att vissa saker måste få kosta. Ska man se över sina utgifter är det lämpligare att börja i en annan ände än just de viktigaste sakerna som mat, bra skodon och ett någorlunda trafiksäkert fordon. Då är det bättre att ordna egen lunchlåda,sluta fika på stan och framförallt fimpa cigaretten.

Att höja sin krisberedskap går alldeles utmärkt att göra mycket smartare än vår ”attack-approach”. Som så många före oss skrivit så är det inte bara lätt att börja. Det är suveränt att inleda med att införskaffa en vattendunk och att köpa med en extra konserv när man ändå står där i matvaruaffären. Tänk på det att samhället inte kommer hjälpa dig i en kris. Det är ditt eget ansvar att ta hand om dig själv och dina nära och kära. Samhället är till för att hjälpa de som inte klarar sig själva. (-Med hopp om att skriva ett inlägg rörande det här i framtiden.)

För vår del ligger det till på följande vis: Vi är inga höginkomsttagare men har ganska bra löner och låga utgifter och har därför kunnat gå ut förhållandevis hårt under de få månader som vi faktiskt gett oss själva ”Preppers”-etiketten. Ekonomiskt har preppandet absolut märkts av. Även om vi bokför det här på ett sådant vis att det snarare handlar om en försäkringspremie än en sprängd matbudget behöver vi hålla kvar vårt långsiktiga sparmål; att kunna köpa oss en egen plats på jorden. Och inte minst så är det viktigt att faktiskt ha en buffert inför det kommande husköpet, som dessutom skall täcka de omkostnader för flytten då det sällan kan ätas så flitigt och samtidigt drickas sådana okristliga mängder öl som när vänner och släktingar skall hjälpa till att flytta ett bohag.

Och från oss till det intressanta; ”Skapelseordningen”

Efter att ha fyllt på våra garderober (preppen) i en väldigt hög hastighet så insåg vi fort att vi saknade både kontroll och översikt. Allt från små detaljer som att hålla dammet i schack till att faktiskt veta vad vi har har köpt på oss blev lidande.

Men missförstå oss rätt; Att preppa helt kaotiskt, utan någon som helst ordning, är inte alls fel. Bättre med kaotiskt staplad krisberedskap än ingen alls. Men för vår del så fungerar det inte att göra så. Vi har antagligen ett alldeles för stort kontrollbehov. =)

IMG_2418

När det gällde mat och vatten ville vi veta vad vi faktiskt hade i preppen och hur långt det skulle räcka om det blev ett SHTF-scenario. Dessutom tycker vi det känns ganska trist att köpa massa prepp och inte kunna förbruka det i en god rotation. Konserver, frystorkat och pulversoppor är inget som ingår i vår basföda så att tillämpa ”Preppa det du äter och ät det du preppar” är nu i inledningsfasen inte glasklart för oss men vi hoppas att på ett eller annat sätt kunna göra oss av med det, utan att kasta något i soporna.

I alla fall så behövde vi börja med att ordna en ordning. Förutom införskaffandet av flera plastlådor köpte vi både märkpennor och klisterlappar. Sedan satte vi oss vid matsalsbordet och ställde upp all prepp vi köpt. Eftersom vi började med att alltid köpa två likadana varor av allt vi köpte så hade vi tillräckligt mycket för att kunna skapa två uppsättningar av en ”Veckomeny”. Med vår första veckomeny gjorde vi som så att vi delade upp det enligt följande:

Varje dag ska bestå av frukost, lunch, middag samt ett mellanmål och någonting gott.

Med dessa mål blev det enkelt att snabbt komplettera det som behövdes för att ha mat och vatten för två veckor.

IMG_2559

Eftersom vi är två personer ska det varje dag ingå 4500kcal och 6l vatten. I veckolådorna är det också inräknat veckans tillbehör som i dagsläget består av inlagd gurka eller lingonsylt. Vi är dock medvetna om att det här likt förbaskat bara är teoretiska beräkningar men det är ju så roligt att hålla på att greja!

Hur roterar vi då?

Vi tycker det är roligt att arbeta i Excel. Att diarieföra prepp i excel ligger väl så att säga i vår natur. Som vanligt är vi inte först på bollen utan får återigen hänvisa till En skånsk survivalist och följande inlägg: Att bygga ett större förråd

Genom en noggrann förteckning på vad, bäst före-datum och var enheten förvaras så kan vi snabbt se vad som är dags att rotera. Vissa saker äter vi gärna varje dag, andra saker kan vi planera in att använda den kommande tiden och vi hoppas också på att kunna ge bort viss mat till bättre behövande. Hur just det ska gå till vet vi inte än men att kunna skänka till hemlösa, scouter eller människor som tigger är några alternativ som vi så småningom behöver återkomma och tänka mer kring.

Med bilderna ovan och under kan man se hur vi började den sjunde november och vart vi är idag rent ordningsmässigt. Därtill borde nog tilläggas att vi faktiskt inte är så brutalt ordnade som det kanske framgår. Vi preppar vidare på alla cylindrar och har numera ett oordnat kaos för att må gott i åtminstone två veckor till. Som vi skrev innan ”Att preppa helt kaotiskt, utan någon som helst ordning, är inte alls fel. Bättre med kaotiskt staplad krisberedskap än ingen alls.”

Och givetvis är vi sådana också även om det tids nog kommer staplas tjusigt i plastlådor och excelkolumner.

IMG_2608

 

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, krisberedskap, Prepp, Vår Preppresa. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vår Preppresa #3 – Ekonomi och Ordning

 1. Doktor Prepper skriver:

  Jag har med förtjusning läst er blogg och inser att humor är en nog så viktig ingrediens när det kommer till överlevnad. Nu hoppas jag att ni fortsätter att dela med er av era erfarenheter.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Vad kul att höra! Tackar så mycket! =) Vi kommer absolut att fortsätta skriva, dock kanske med ojämna mellanrum. Det är både roligt att få skriva av sig och dela med sig av det man (miss)lyckas med!

   Gilla

 2. Eva skriver:

  Nudlar. Kostar nästan ingenting och kan ätas till allt, och tar 3 minuter att fixa.
  Men jag håller med om era problem med pulvermat. Jag vägrar äta pulvermos, men det kan vara en bra sak att ha hemma om SHTF. Hur lång är hållbarheten på sånt?
  Glöm inte konserveringsgrejer. Salt, ättika, socker, atamol, tomma glasburkar…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s