Vår Preppresa #5 – Ett år som preppers

Idag är det vår födelsedag.

Vi fyller ett år som preppers. Ett år på twitter och ett år som anonyma foliehattar.

Vi börjar med en egen snabbresumé i dålig stämning. Alltså som det såg ut för ungefär ett år sedan:

 • Sverige satt med den mest handlingsförlamade regering vi sett i modern tid.
 • Landet lagom hade resurskris i allt från kommunal verksamhet till stora statliga myndigheter.
 • Skattepengar prioriterades allt för flitigt till små vansinniga projekt och byråkrati istället för att gå till service för medborgarna.
 • Den stora flyktingkrisen fick mottagningssystemet att totalkrascha.
 • De folkvalda politikerna klarade inte av att prata med varandra men var jätteduktiga på att prata illa om varandra.
 • Det säkerhetspolitiska läget var en pågående, och högst väloljad, rutschkana med brant utförslutning.

Men vi då?

Jo, vi har ju preppat på under året som har gått. Vi har kunnat sätta en bock för de punkter vi satte upp som mål i Vår Preppresa #4 som skrevs i mars månad.

Under året som gått har vi hunnit med en sjuhelvetes massa viktiga händelser i vårt liv. Vi är på väg ut ur stan och siktar mot en liten gård på landet. Vi har inte bara träffat och lärt känna en väldig massa andra preppers som tar sitt liv och sin familj på stort allvar och försöker vara förberedda – vi har också lärt känna oss själva och varandra på ett än djupare plan än innan vi satte igång med en krisberedskap värt namnet.
Kunskap är alltid den viktigaste preppen och det går inte att mäta hur mycket vi lärt oss under året.

Vattenrening, träning, motion, vandring, torka biltong, göra upp eld, tvätta sår, steka bacon, dygnsfasta, rotera prepps, ordna tält, plocka svamp, laga kläder, stycka fågel, virka strumpor, sluta okynnesrotera snickers, koka äppelmos, viktnedgång, packa ris, silvertejpa hyllor, sanera dunkar, handtvätta, packa väskor, leva utan kemikalier, bugga ut, bugga in, snickra, läsa karta, snacka skit, snacka prepp, snacka snacks, chilla, gilla, grilla, röka cigarrer och tomatodling. Vi kan ha lärt oss något mer än så men det här ska ju inte bli någon årskrönika… 🙂


Så hur är det ställt på bemärkelsedagen?

Att börja preppa har verkligen gett oss nya utmaningar. Att ha påbörjat ett liv där man försöker vara redo för kriser har i många delar varit tufft. Det har krävts en väldig massa rådbråkning oss emellan om vilka prioriteringar som är både viktigast och mest nödvändiga. Det har varit en massa roliga, löjliga, fåniga och helt meningslösa prepptest på resan. Det har varit en ganska kostsam affär också då vi gick ut hårt och ökade tempot. När allting kommer omkring så kommer det sannolikt ingen hjälp efter varken 72 timmar eller 72 dagar.

Men det står verkligen bra till. Vi har träffat så många underbara, helt fantastiska människor som blivit nya vänner. Vi själva är starkare än någonsin tillsammans.

När vi började med krisberedskap för ett år sedan hade vi inga förväntningar alls. Mer än att vi åtminstone inte skulle frysa och svälta under ett strömavbrott. Det var ju bara något vi skulle göra själva, för vår egen skull.

Framtiden då?

När vi ser på punkterna vi skrev först i detta inlägg så är ju läget inte alls oförändrat. Det är än mycket värre idag än då. -fortsätt preppa

När vi tänker på hur mycket pengar vi lagt på att ordna en krisberedskap värdig namnet: värt varenda krona. -fortsätt preppa

När vi tänker på hur mycket kunskap man får av att söka den. -fortsätt preppa

När vi tänker på hur mycket vänskap det finns mellan preppers. -fortsätt preppa

När vi inser att det inte finns någon stat som kommer att hjälpa oss när en stor kris kommer. Då har vi varandra, vår krisberedskap och så många nya goa vänner att hjälpa eller ta hjälp utav. -fortsätt preppa


#PiPfyllerår

När en kris kommer så kommer vi antagligen inte kunna hjälpa någon annan än vår närmaste familj och våra allra närmaste vänner. Men innan dess vill vi gärna hjälpa de som själva söker vägar för att ordna en egen krisberedskap. Skriv hellre en dum fråga till oss i DM än ingen alls. Vi hjälper gärna till med det enda vi kan göra; att sprida kunskap.
All prepp är alltid bra prepp.

Födelsedagspresent då?

Under de kommande veckorna tänkte vi bjuda på ett långsamt recensionsrace. Varje fredagkväll, under överskådlig framtid, så bjuder på på tips om vad som kan vara bra, mindre bra eller helt oduglig prepp.

Ta hand om er därute. När det verkligen krävs så kommer ingen annan göra det åt er.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i krisberedskap, Prepp, Vår Preppresa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vår Preppresa #5 – Ett år som preppers

 1. Eva skriver:

  Hur gör man när en i hushållet ( tex jag) vill gå ”all in” med rejäla förråd, preppingtester osv, och den andra (som vi kan kalla för ”min man” 😉 ) tycker att jag är en foliehatt som tar upp viktig plats i garaget med mina planer om konserv- och torrförråd?

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Det är en bra fråga. Förtjänar egentligen ett helt blogginlägg så det får vi suga på framöver.
   Spontant skulle vi föreslå en kombo utav smygprepping och informationsnötning där du hela tiden tar upp dåliga nyheter.
   ”Oj, tänk så utsatta all blev när det snöade så igår..” ”Trump som president, hur påverkar det vår säkerhet kring Östersjön?”.
   Då kan man så frön så att ögonen öppnas.
   Ett annat bra tips brukar vara att läsa boken Stjärnklart. Den är tillräckligt dystopisk för att man ska tänka till både en och två gånger över sin hemberedskap.

   Gilla

 2. Eva skriver:

  Nu bor vi i NATO-land (Danmark), men om det hjälper, eller tom är värre vet jag inte. Vi bor i en fin BOL ute på landet med egen brunn osv + vattendrag tätt på, köksträdgård, vilt runtomkring (dock har vi inte vapen att skjuta dem med). Jag samlar på ritningar om hur man bygger en rökugn, utomhusspis + ugn (har lager av tegelsten och cement). Vi har uppvärming med spis/kasett som är hyfsat ok om man stänger av några rum, och där man kan sätta in en eldfast gryta och fixa mat osv. Så av ren tur så bor vi ganska bra. Inte planerat.

  Men det ska mer till. Hur man tänker…

  Tror att det är många som har det så. En vill och planerar, den andra skakar på huvudet och räknar med att varorna fortsätter att finnas i butikerna. En av oss får fel….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s