Podd – Det politiska spelet

Produkt: Podcast
Leverantör: Sveriges Radio
Pris: 0kr/st (finansieras av public service)
Länk: Det politiska spelet

 

dps2

Nog ser de mer seriösa ut på bilden än de är i podden.

Hur har vi använt produkten?

Nyhetsuppdatering kring svensk inrikespolitik.

Vår bedömning av produkten:

Första spontana känslan när man upptäckte att det fanns en podd rörande svensk inrikespolitik var känslan ”Ja! Ramberg och Furtenbach är med! Nej! Den där Torehammar håller i det”. Men så enkelt var det givetvis inte. För det kom att bli Herr PiP:s absoluta favoritpodd. (Sorry podd72!)

För att förklara poddens storhet behöver vi i det närmaste göra någon form av vetenskap av det här. Låt oss börja med en kemisk analys då denna podd har en intressant sammansättning av karaktärer:

Henrik Torehammar. Det är en tjatig jävel. Ibland har tanken slagit oss båda att man skulle sätta in en generator i munnen på den karln för att snabbt ersätta en eller ett par av landets kärnreaktorer. Hans sätt att leverera både knivskarpa galenskaper och vettiga tankar är inget annat än unikt. På ett bra sätt.

Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg & Fredrik Furtenbach är raka motsatsen. Två ganska stela gamla Göteborgare som numera lever i exil. De lyckas nästan alltid bjuda på seriösa bedömningar ur flera synvinklar där både ”å ena sidan” och ”å andra sidan” ger bra tyngdpunkter på vad landets inrikespolitik står inför i både stora och små frågor.

Och nu låter det ju som att vi skriver om en vansinnigt tråkig podd men det är precis tvärtom. För att förklara detta lämnar vi kemin och går över till fysik.

I denna podd finns det en balans mellan galenskap och analyser. Det gör podden både rolig och intressant men anledningen till att det här över huvud taget fungerar är den balans som utgörs av den enorma centrifugalkraft som Torehammar utgör genom mer eller mindre vansinniga idéer som spretar åt ibland alla möjliga sannolika och osannolika håll. Motsatsen hittar vi hos Ramberg och Furtenbach som utgör en centripetalkraft och lyfter tillbaka fokus, med de nya vinklar som Torehammar presenterat, till en nivå där humor och analyser möts.

Och när dessa krafter möts händer det något. De förut så stela exilborna lever ofta upp, likt Berghagens morfar från ”En kväll i juni”, som de allt för sällan får chans att göra under sina vanliga stunder i SR. Samtidigt får Torehammar en chans att inte bara skena iväg allt för mycket (aftonblada?) utan kan visa sin egen kompetens, analysförmåga och sitt skönt obalanserade sätt att tolka inrikespolitiken i…låt oss kalla det målande beskrivningar.

Slutsatsen blir följande:

  • Vill man följa svensk inrikespolitik och samtidigt ha rolig poddlyssning är det här en väldigt bra podd att följa.
  • Om man inte känner att man orkar/hinner eller vill ta del av allt som händer i svensk inrikespolitik klara man sig väldigt långt med att enbart lyssna på den här podden då den väl täcker de allra viktigaste händelserna.

Därtill vill vi tillägga att Torehammars berättelse om hans fars bortgång var högst känslosam lyssning som berörde oss djupt. Då vände det från att tycka att karln är en tjötröv till en snubbe man gärna skulle ta några bärs tillsammans med.
Vidare så har både Ramberg och Furtenbach livat upp sig när det gäller sina framträdanden i sina vanliga program. Vi tycker att de bjuder på små roligheter allt oftare och tror att det delvis kan hitta sitt ursprung i deras poddande tillsammans med Torehammar.
Dessutom har Herr PiP här hemma ordnat med hejar-ramsor för exiligöteborgarna. ”FURTEN-FURTEN-FURTEN!” och ”oooooh-RAMBERG!” kan höras då de dyker upp i etern.

Torehammar har dessvärre inte fått någon egen ramsa men skulle vi springa på honom vid tillfälle får vi väl lova att bjuda på den där ölen istället.

All prepp är alltid bra prepp och vår slutsats om denna produkt är:

Även om svensk inrikespolitik är en sandlåda i mångt och mycket så borde man som prepper hålla sig á jour. Därför är denna podd:

Riktigt bra prepp!

Prisvärdhet: (utgår)

Helhetsbedömning: 5/5


En samling av våra recensioner hittar ni här

Om pariprepp

Redo för krisen
Det här inlägget postades i Recension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s