#Spaning 1 – Under solen intet nytt

En av människosläktets största svagheter – och styrkor – är att vi har förbannat dåligt minne.

Det är så allmänt vedertaget att det fått sitt eget ordspråk ”Intet nytt under solen” och dessutom tänker vi luta oss mot förlossningssmärtor för att bekräfta vår tes då folk likt förbaskat ganska kvickt glömmer av hur ont det gjorde och istället vill ha både mer sex och fler ungar.

För att bygga upp argumentationen för spaningen måste vi snabbt gå igenom några misstag under världskrigens århundrade, 1900-talet.

När det första världskriget äntligen tog slut befästes detta genom Versaillesfreden. Utan att gå in i detaljer räcker det att vi fokuserar på att Tyskland fick ungefär hela skulden och därtill skulle ersätta alla andra med ungefär 269 miljarder guldmark.

Voilá! Ententen hjälpte till att bana väg för Hitler och resten är som bekant historia.

Efter att hela Europa, och världen också för den delen, stått i brand en andra gång gjordes det en helt annan lösning efter det kriget. För att göra något så korkat som i Versailles låg alldeles för nära till hands i minnet. Så vid Jaltakonferensen delade stormakterna upp Europa och av det så blev det ett kallt krig av det hela.

yalta_summit_1945_with_churchill_roosevelt_stalin

Från vänster: Donald J Trump, Marine Le Pen & Vladimir Putin. I bakersta raden kan ni skåda en viss Herr Åkesson, bördig Sölvesborskigrad.

När det Kalla kriget sedermera tog slut är faktum att misstagen från Versailles kan ha falnat för mycket i det kollektiva medvetandet vilket ledde till att man omedvetet gjorde dessa igen. Väst borde kanske, då tid ännu fanns, hjälpt Ryssland bättre upp på fötterna mer än vad man gjorde. Nu har de sin Starke Man som gjort detta åt dem.

Eftersom under solen intet nytt så blir framtidsspaningen följande:

De som lever efter nästa stora krig kommer att få se sig på den ena eller den andra sidan av en ny järnridå. Mest sannolikt kommer det vara en mindre fri värld än vad vi lever i idag.

prepperse

Förbered dig. Läs mer hos En Svensk Prepper

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i spaning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s