#prepptest – Dricksvatten #vattendunksvecka

Nu har vi påbörjat ett dricksvattenexperiment.

För en tid sedan införskaffade vi sju stycken femlitersdunkar från *trumvirvel* Biltema! Här förvarar vi lite extra dricksvatten för att det så här års är enklare att kyla vattnet på balkongen istället för att ockupera kylskåpet. Och i sann prepperanda så kan man ju inte nöja sig med bara en dunk.

smadunkarna

Små dunkarna, små dunkarna är lustiga att se…

Vi tänkte ta reda på hur mycket dricksvatten vi + två katter verkligen förbrukar på en vecka. Reglerna ser ut som följer:

 1. Allt dricksvatten måste tas ur dunkarna.
 2. Vatten till matlagning och kaffekokning i hemmet skall också det tas ur dunkarna.
 3. Kaffe på jobbet är undantaget av bekvämlighetsskäl. När SHTF blir det ransonering från dag 1.
 4. All personlig hygien samt diskvatten och toalettbesök är även det undantaget då vi fokuserar på dricksvattnet och matlagning.

I vår vanliga prepp har vi räknat med 3l per person och dag och redan då trott att det är i snålaste laget. Därför visste vi redan från början att en 5l-dunk om dagen sannolikt kommer vara alldeles för lite. Däremot ska det bli intressant hur lite det egentligen är och vad vi kan lära oss under den kommande veckan.

Uppdatering 1, måndag kväll:

Visst var det alldeles för lite vatten. Vi öppnade den andra dunken redan klockan 15:00. Då har vi inte gjort mycket mer än att dricka vatten till frukost, lunch och under dagen samt kokat ägg, tre koppar kaffe och ”vattnat” katterna.

Uppdatering 2, onsdag morgon:

Vi började dagen med att öppna torsdagens dunk. Vi har alltså sölat i oss 15l vatten på två dagar. Katterna får sitt vatten och vi har lagat middag till oss själva. Därtill har vi nog druckit extra mycket vatten då vi båda tränade dubbla pass igår. Och några koppar kaffe på det. Det går undan att göra åt vatten.

Av ren vana hällde vi även i morse ut äggvattnet. Vid en riktig kris är man nog inte riktigt lika sinneslö som en vanlig dag då man ska till jobbet. Ingen av oss har ett tungt fysiskt arbete som kräver ett stort vätskeintag men vi rör på oss några timmar om dagen och dricker antagligen därefter också.

Uppdatering 3, fredag kväll:

Bruket av vattnet verkar ha stabiliserat sig något. Öppningen av nya dunkar går inte lika fort längre. Kanske beror det delvis på att vi blivit bättre på att måtta upp exakt mängd kaffe och äggvatten samt använt mer gräddprodukter i maten vi lagat senaste dagarna?

Slutsater av vattendunksvecka:

På söndagkvällen använde vi upp det sista vattnet ur en nyfylld tisdags-dunk. Vi gjorde alltså åt 9*5l=45l vatten på en vecka. Det är nästan 6,5l/dygn för två vuxna och två katter.

-Betänk då att vi bara använt detta som dricksvatten och i matlagning. Och då lagade vi inte ens all mat själva under veckan.

I praktiken rekommenderar vi ett minimum på 5l p/p per dygn för sin vattenprepp. Då bedömer vi att man kan få med en viss grundläggande hygien men att det ändå kommer vara en väldigt tuff omställning från hur vi som vanliga människor hanterar och slösar på vattnet idag.

Läs gärna vår recension om vilken vattendunk vi rekommenderar alla att välja här.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepptest, Vattendunksvecka. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till #prepptest – Dricksvatten #vattendunksvecka

 1. PrePär skriver:

  Ni hällde säkert ut äggvattnet i slasken? 😀

  Gilla

 2. Eva skriver:

  Nu vet jag inte hur ni bor, men om ni har tillgång till odling, så tänk också på att inte använda salt i vattnet när ni kokar spagetti, potatis, ris osv. Om vattnet är osaltat kan man använda det i köksträdgården – eller givetvis till tandborstning, tvätt mm.

  Under odlingssäsongen har jag alltid en 10-liters vattenkanna i köket där allt spillvatten hamnar. Det blir en hel del, faktiskt. Varför slänga ut det i ledningarna? Fast att vi har egen brunn.

  Gilla

 3. Eva skriver:

  Tänk på att inte salta i vattnet om ni kokar potatis, ris, pasta osv. Har man tillgång till odling, så kan man inte använda saltat vatten. Osaltat men kokt vatten kan använas till tandborstning, tvätt osv, möjligen att man ska köra det genom ett kaffefilter först (filtert går i komposten sen).

  Gilla

 4. Eva skriver:

  Ursäkta dubbelpost, min första kommentar blev aldrig publicerad, så jag skrev en ny.

  Gilla

 5. Robert gustafsson skriver:

  Köp 20pack dunkar på öl o vin butiker 300kr ist för 50kr styck på biltema. God jul

  Gilla

 6. Pingback: Vattendunkar, 5l & 10l från Biltema. – Par i Prepp

 7. Mats Sjödin skriver:

  Det finns även äggkokare som använder ytterst liten mängd vatten. Nu går dessa på el så det kan vara svårt att använda under strömavbrott. Men som tidigare sagt så bör nan nig vara försiktigare att inte hälla bort eller sakta vatten i onödan. Bra test i alla fall.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Det råkar faktiskt vara som så att äggkokare är ett av våra trätoämnen i hemmet då undertecknad önskade sig en sådan i julklapp men den bättre hälften ansåg att det absolut inte behövs en pryl till i vårt kök. Tar med mig detta som ännu ett argument för införskaffandet av en äggkokare!
   Kul att du gillade vårt test!
   Mvh Herr PiP

   Gilla

 8. Pingback: Summering av 2016 – prepp på mitt sätt

 9. Camilla Andersson skriver:

  Rackarns törstiga katter haha. Skämt åsido så insåg jag – när vattenpumpen hemma gick sönder – hur mycket jag slösar med vatten och hur jobbigt det är att släpa hem dunkar.. Vi är bortskämda med vatten i det här landet.

  Gilla

  • morksugga skriver:

   Haha ja det är svårt att tro som de sörplar i sig 🙂 Det är helt sant. Som så mycket annat som vi bara tar för givet.

   Gilla

 10. Pingback: #Krisberedskapsveckan – Par i Prepp

 11. Pingback: Låt krisberedskapsveckan leva – Par i Prepp

 12. Pingback: Vatten först, alltid. | Par i Prepp

 13. Pingback: Samarbete kräver prepp | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s