72h är bra men det räcker inte.

Jag tänkte ta ut svängarna här på bloggen för att förklara min något onyanserade och morgonbedrövade tweet men inlägget står vi båda bakom i vanlig ordning.

För det första vill jag, Hr PiP, med all önskvärd tydlighet, framhålla det faktum att jag tycker all krisberedskap är bra och alla som gör något, även det minsta lilla, är bättre än de som ingenting gör. Från mig får man ingen skit även om man försöker för lite. Det kan inte undgå någon att vårt mål med twitter & blogg är att få gemene man att öka på sin krisberedskap.

Men vi skulle snart vilja se en förändrad hållning till den enskildes, och det offentligas, ansvar i händelse av kris eller krig och det här behöver komma på plats helst igår.

Jag träffar och pratar med allt för mycket folk som är av uppfattningen att man dels får hjälp efter 72h, att det man har i skafferiet nog räcker och att informationen man får tag i är ”spretig” plus det faktum att vikten av rent dricksvatten inte verkar nå gemene man.

Det behövs en tydligare linje:

 • Sverige behöver en ny ”Om kriget kommer”. Den måste röra samhället i både stort och smått.
 • Den enskilde individens ansvar måste göras tydligare. Är du frisk så bör du vara beredd att klara dig själv i tio dygn.
 • Kommunernas krisinformation för hemberedskap är av så skiftande kvalitet att de behöver ersättas av en nationell linje.
 • Alla samhällsviktiga inrättningar behöver klara sig själva i 72h. Under de inledande tre dygnen av kris ska kommunerna planera och förbereda fortsatt verksamhet. Inte göra sig redo ta hand om friska invånare.

-Varför hela tio dygn?

Det civila försvaret behöver komma på plats med en rivstart och måste ta avstamp i individens egna ansvar. Friska människor har rättighet att hålla sig ur vägen i händelse av kris eller krig för att inte belasta ett samhälle som redan kommer stå under mycket hård press.

Ribban behöver sättas högt för att gemene man skall förstå situationens allvar. Visst kommer en del av befolkningen aldrig att ta sitt eget ansvar med att ordna en hemberedskap och desto fler kanske inte heller kommer nå hela vägen fram till tio dygns förnödenheter. Däremot är jag övertygad om att fler i befolkningen åtminstone skulle uppnå fem dagars krisberedskap istället för som idag att många tror att det räcker med ett halvtomt skafferi.

Under en omfattande kris skulle tio dygns hemberedskap ge bättre förutsättningar att improvisera alternativa försörjningslinjer mellan stad och landsbygd samt ge mer tid för utomstående hjälporganisationer att eventuellt undsätta de mest nödställda människorna.

All kommunikation om hemberedskap bör präglas av vikten av tillgång till rent dricksvatten då detta är det absolut viktigaste. Därefter bör värme och mat följa.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Debatt, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till 72h är bra men det räcker inte.

 1. Anders skriver:

  Håller inte med om förslaget om en nationell linje för hemberedskap. Förutsättningarna ser fundamentalt olika ut får invånare bosatta i tex. Stockholm respektive Sveg. Däremot kan jag tycka att msb i samverkan med några andra myndigheter bör vara behjälpliga vid sårbarhetsanalyser hos kommunerna.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Jag skulle nog hävda att förutsättningarna när det gäller människors grundbehov är väldigt lika oavsett var i Sverige man bor.
   Givetvis behöver kommunerna och landstingen gå ut med egna lokala riktlinjer som gäller för olika lokala förutsättningar. =)

   Gilla

   • Anders skriver:

    Jag håller med om att grundbehoven är samma, men förutsättningarna är olika, därav blir också åtgärderna olika. Visst, för att klara de där 72 timmarna är åtgärderna säkert i mångt och mycket de samma. Men desto längre tid krisen pågår desto mer kommer sätten att lösa ut de grundläggande behoven skilja sig. För mig är detta grundpelaren i prepping. Att efter givna förutsättningar vidta nödvändiga åtgärder. Jag bor i en kommun med samhällsviktig infrastruktur. Kommunen nämner ej ens detta i sin sårbarhetsanalys, och givetvis återspeglas detta i brister i rekommendationerna för hemberedskap. Därav låt MSB utbilda kommunerna men närhetsprincipen är helt ok princip. Vad tycks? Väl mött!

    Gilla

   • pariprepp skriver:

    Visst, vi båda håller med dig. Men de grundläggande behoven med Vatten-Värme-Mat vill vi ska trummas ut uppifrån.
    Kommuner, och landstingen också, behöver givetvis gå ut med egen information över vad som specifikt gäller just där.
    Men olika kommuners mer eller mindre tafatta försök att förklara grundläggande behov tycker vi det ska vara slut med.

    Gilla

 2. Karin Svensson skriver:

  Men men… gör vi inte som vi brukar: Ringer efter en pizza och
  en cola ???? Så tror ungdomarna i alla fall.

  Gilla

 3. jag började o håller på med mina 72 timmar, tycker det är mer enklare då, sen utökar jag undan för undan, mitt mål är att klara mig o de mina en månad iaf. Vissa saker förbereder jag mer, t ex stora salt, ättika-lager för konservering, mjöl för bröd, pasta och torrjäst. Skulle det bli kris tror jag folk springer o köper på sig massa bröd tex istället för mjöl så de kan baka själva, så jag satsar mer på långvarig effekt av min mathållning. Men att åtmintonde ha för 72H är en början,och jag tror att folk liksom jag, tycker det känns genomförbart att fixa hem, och sen utökar de av bara farten. Tack för en mycket informativ blogg.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Det är absolut ett bra delmål med 72h. Men för samhället i stort behövs en ny planering för det civila försvaret och då kommer det inte att räcka med en individuell beredskap som bara räcker i tre dygn.
   Har man välfyllt kyl/frys och skafferi och dessutom en separat krisplan med vatten och mat för 72h klarar man sig med största sannolikhet i tio dygn.
   Du verkar vara på god väg så Preppa på! =)

   Gilla

 4. Pingback: Preppers är en viktig del i krisberedskapsdebatten | Par i Prepp

 5. Pingback: PiPs årskrönika 2017 | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s