Prepperskolan #1 – Att rengöra en vattendunk

Vi tänkte berätta om hur vi ser på, och gör, när det gäller vårt preppvatten.

Faktarutan:
Rent vatten är det absolut viktigaste för mänsklig överlevnad.
Ska du bara preppa en enda sak eller om du är osäker på var du ska börja, tänk: Alltid vatten först!

Precis som de flesta andra rekommenderar så roterar vi två gånger per år. Många väljer att göra det runt jul och nyår men vi är mer ospecifika än så och kör bara ”på vintern, på sommarn”.

Vid sommarens rotering har vi valt att även passa på att rengöra dunkarna lite extra grundligt med hjälp av klorin. På sommarhalvåret är det inte alltid möjligt att dunkarna står så svalt som man kunde önska/föredra och då känns det bra att göra det lite extra noggrant. För att desinfektera vattentank så är dosering för klorin 1dl/7,5l.

img_4495

Vår största dunk: ”Tjocka Bertha”

Dessutom har vi som mål att försöka lukta och smaka på vattnet och än så länge har vi inte blivit sjuka. När allting kommer omkring så är svenskt kranvatten väldigt rent och det enda som egentligen kan göra dig dålig är om det kommer i några elakheter utifrån, ex från dina händer, ledningsläckage eller sabotage. Allmänt omnämnt som ”Bajs i vattnet”.

Så skölj ur ordentligt, ta gärna lite extra tid en gång om året och desinfektera med klorin (följ instruktionerna på flaskan) och skölj rent riktigt ordentligt innan det är dags för nytt klart och kallt kranvatten.

Om du är en mycket orolig person rekommenderas att inte rotera alla dunkar på en gång utan att förfarandet sprids ut under ett par eller fler helger. -Och inget fel med det. Det är osäkra tider nu.

Läs gärna vår recension, och starka köptips, här – Vattendunk från Biltema

Har du själv varit iväg och köpt en vattendunk eller två? Eller bara tycker att det ser förbaskat fint ut där de står i garderoben eller källaren? Lägg upp en bild på twitter och tagga: #vattendunksvecka

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, Prepperskolan, Vattendunksvecka. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Prepperskolan #1 – Att rengöra en vattendunk

 1. Anders skriver:

  Bra tips, eftersom jag är bakterirädd, har jag en Sewyer Mini att filtrera vattnet som skall drickas direkt dvs inte det som kokas för matlagning, på detta sätt tror jag att även något gammalt vatten kan klara sig, funderar på att köpa ett filter med Aktivt kol ifall vattnet från dunkarna inte smakar så got. Vi får se till sommaren när deet är dagst att byta för första gången. (Ny i prepping världen)
  Funderar även att skicka in ett vattenprov till AL Control för att kontrollera bakteriehalten innan rotationen till sommaren för att se om baktarie mängden är något att oroa sig för.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Spontant skulle väl jag säga att ett sådant prov i det närmaste är helt onödigt att göra, men likväl intressant. Rent vatten i rena dunkar ska inte kunna bli dåligt som i otjänligt. Provet kostar ju säkert en slant, men samtidigt är det ju bra att verkligen veta. För sin egen skull eftersom du är orolig.
   Vi har druckit vatten som varit betydligt äldre än 6 månader.
   De bakterier man ska vara rädd för, eller åtminstone frukta med sund respekt, är ju koliforma bakterier. Enklast är noggrann hygien vid hantering av sitt krisvatten samt att i en verklig kris vara barnsligt noga med särskilt handhygienen.

   Gilla

 2. Kim skriver:

  En liten fundering, under vinterhalvåret, sköljer ni bara ur dem med rent vatten då?
  Och hur gjorde ni när de köptes in och var nya? Klorin då med eller bara vatten?

  Gillad av 1 person

  • pariprepp skriver:

   Ursäkta sent svar, vi är bedrövligt långsamma här. Desto snabbare på twitter dock, om du är sugen att hänga med de största galningarna så kan vi varmt rekommendera det!
   Sen vi flyttade ut från stan så har vi bara rengjort dunkarna med klorin på sommaren. Eftersom den här sommaren var så jädra varm roterade vi ur de flera gånger för att periodvis bland annat bara kunna spola i toaletten, allt för att spara det lilla vattnet som fanns kvar i brunnen för nödlägen.
   På vintern har vi bara tömt, sköljt ur och sedan fyllt igen. I dagarna ska vi göra i ordning dunkarna igen för långtidsförvaring, då blir det klorin, ursköljning och pånytt-fyllning.
   När de var nya så sköljde vi bara ur de ett par-tre gånger ungefär.

   Gilla

 3. Sara skriver:

  Hej!
  Tack för bra tips och jag är på gång enligt era tips! 1dl klorin / 7,5 dl vatten: kan jag använda samma ”blandning” för att rengöra flera (10l) dunkar? Jag använder metoden rotera dunken så att varje sida ligger 5min i klorinblandningen. Men jag tänker om blandningen liksom blir ”dålig” när en dunk har rengjorts, så att man bör tillreda ny klorinblandning för varje dunk man vill rengöra?

  Gillad av 1 person

  • pariprepp skriver:

   Hej Sara!
   Bra fråga, det räcker säkert att köra samma eller kanske ta en skvätt extra. I regel handlar det ju säkert om rena dunkar med rent vatten redan från början så detta har blivit kallad en metod som är både hängslen och livrem. Vilket förstås inte är taget ur luften. Så jag tror det går alldeles utmärkt.
   Jämför med vad vi har stående hemma, fyra stycken dunkar á 12 liter. Fylldes extra för den dagen de kopplade in vår nya brunn och de blev stående över både vintern och fram till en bra bit in på denna sommaren. Där skulle jag se det som mer befogat att ta extra mycket klorin och nytt för varje dunk och känna mig nöjd när de luktar fräscht. För i mitt fall är det befogat med en betydligt noggrannare städning. 😄

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s