#prepptest – Stormhelg

Det är dags för ett #prepptest i realtid.

Temat är att en kraftig storm kommer att dra in över vår del av Svedala och vi ska få prova på hur det är att vara utan el, värme och rinnande vatten under helgen.

Förutsättningar:

 • Vi vet att det är röda varningar inför en kraftig storm i just vårt område.
 • Vi förbereder oss genom att fylla upp badkaret.
 • När vi kommer hem från våra arbeten så har stormen blivit värre och elen har varit försvunnen sedan flera timmar.
 • Härifrån får vi klara oss själva, utan el, men med hjälp av vår prepp.

Regler:

 • Ingen el, ingen uppvärmning.
 • Inget vatten ur kranen.
 • Bara ett mekaniskt spolande i varje toalett (vi har två toaletter).
 • När vi inte sover så ska vi skriva in en realtidsuppdatering varje timme. Vi skriver varsin post varannan timme.
 • Vi har inget annat internet än det som krävs för att blogga/twittra.
 • All el vi använder kommer från batterier eller powerbanks.
 • Omröstningar om andra djävulskap som kan drabba två preppers på #prepptest får ni hjälpa oss med via twitter.

Mål:

 • Självinsikt/Utmaning/Erfarenhet.

Temperatur/RF – fredag morgon före ”krisen”

Vardagsrum/RF: 19,4 / 34
Hall/RF: 19,5 / 30
Sängkammare/RF: 18,3 / 37

Där gick strömmen, nu kör vi!


Vi räknar med att komma hem någon gång runt 1800 på fredagskvällen.


Dag I

[17:00] Hr PiP: Då var vi hemma något tidigare än vi trott. Och här har det inte hänt särskilt mycket mer än att det var väldigt mörkt i vår lägenhet så att ficklamporna åkte direkt ur våra EDC:er. Det vi ska sätta igång med nu med en gång är att anpassa oss själva och hemmet till de nya förutsättningarna. Vi vet egentligen inte mer än att vi ska börja med att få ordning på våra prylar och bugga in i ett rum som vi gör till vårt ”situation room”.
Vi kommer inte lägga upp temperaturer varje timma men två-tre gånger om dagen. Elementen är kalla och att sitta i t-shirt känns inte jättegott längre.
Vardagsrum/RF: 18,8 / 34
Hall/RF: 18,9 / 28
Sängkammare/RF: 17,4 / 36

[18:00] Mörksugga: Då har vi börjat anpassa oss till en helg utan el. Det har bland annat inneburit att vi har ”buggat in” i vardagsrum och hall (katterna måste ju få lite löpyta), vi har tagit fram och tänt massa ljus, ordnat hink till vårt väluppfyllda badkar och tagit fram sängkläder och extra kläder. Där vi befinner oss är det mycket varmare än i resten av lägenheten även om den inte är utkyld än. Redan nu känns det som en utmaning, främst att veta hur man ska tänka och börja göra saker – samt att samarbeta med det. Men det känns bra! Får se vad nästa timme bjuder på.

[19:00] Hr Pip: Nu har vi verkligen landat i något som inte alls känns som ett prepptest. Åtminstone så länge man stannar i vardagsrummet. Ska man in i sovrummet, köket eller hämta prylar i kontorets preppgarderober blir det genast inte alls lika trevligt eftersom det är både mörkt och kallt. Men i rummet är det mysfaktor ++.
Ett par mindre roliga grejer är att lägenheten inte riskerar att bli helt utkyld då de andra i huset inte råkat ut för #prepptest och efter vad vi förstått så kommer inte heller våra radiatorers termostater låta det här gå hur lå(n)gt som helst. Och att ägna oss åt ren kapitalförstöring genom att fimpa kyl och frys tycker vi är oetiskt så därför får vi bara plocka sparsamt därifrån för att istället ge oss fan på att rotera prepps, flera som dessutom passerat BF sedan en tid tillbaka.
Dock känns det som att kvällsmaten idag mestadels kommer bestå av godis och liknande. Nu tycker jag dock att det suger i kaffetarmen och att det är dags för att värma vatten på vårt lilla primuskök för första gången.
Vi vill gärna ha in era bästa tips för vädring och syretillförsel under strömavbrottsinbuggning i ett rum på ca 20kvm. Nu låter vi ventilerna vara öppna och går ibland in i rummen som ansluter till vårt värmeljusbelamrade ”situation room”..
Det mest anmärkningsvärda som har hänt är att jag var och kissade och var sjuuukt nära att spola. Kom på att det får jag minsann inte göra när det är prepptest och drog en suck av lättnad och tog ett steg tillbaka. Två sekunder senare upprepar jag exakt samma mönster vid handfatet. Det är nästan svårt att förstå hur mycket man gör på ren rutin. Handsprit gäller från och med nu.

[20:00] Mörksugga: En ganska lugn timme har passerat. Undertecknad har mest suttit på mattan och virkat. En sysselsättning jag annars tycker mig ha för lite tid till i ett samhälle där var och varannan får gamnacke av att stirra ned i sin telefon. Förresten borde man få lika mycket gamnacke av handarbete. Hur som helst, maken har just serverat mig en rykande het pappmugg kaffe från primusköket. Jag börjar fundera på hur man gör med disk när man inte har rinnande vatten. Men det får bli morgondagens bekymmer (och kommer såklart att lösas).

I övrigt är det sällan jag sitter still så här utan att göra något. Har varit uppe och sopat golvet framför kattlådan och funderar på att köra igång ett nystan i garnvindan. Det är ju lite småtrevligt. Så än så länge är jag vid gott mod.

[21:00] Hr PiP: Det tog sig nästan en hel timme att få ordning på grejerna och koka den där koppen med kaffe. Att vi har en Primus Lite kan komma att bli vår bästa resurs den här helgen.
Utöver det så har jag gjort bort mig och kört den enda spolningen vi hade i badrummets holk. Så nu sitter där en remsa silvertejp på spolknappen, som en påminnelse.
Om man bortser från att sovrummet, köket och kontoret är mindre varma no-go-zoner så har vi det väldigt gott i vårt prepptest. Utmaningarna ligger nog framför oss och därför tänker jag knäppa upp en fredagsöl och ladda med nya värmeljus.

[22:00] Mörksugga: Allt flyter på bra här. Jag laddar nya värmeljus då de tar slut på löpande band just nu. Temperaturen har sjunkit något men det är fortfarande helt komfortabelt i det rum vi mest uppehåller oss i. Herr PiP har kommit på att man då man måste besöka andra rum får bra rumsbelysning om man vänder pannlampan uppochner och riktar ljuset upp i taket. *tips* Med denna innovation går han runt och pöser av stolthet.

Jag har bäddat i soffan till oss och hämtat fram garnvindan för att nysta upp några härvor som jag har liggande. Katterna är utfodrade och har lagt sig till vila. Jag har tagit en fredagsöl. Allt är lugnt än så länge. Jag börjar fundera på vad vi kan hitta ur preppen till frukost och hur vi ska tillaga den 🙂

[23:00] Hr PiP: Nu börjar det kännas mer allvar. Det är kallt i de andra rummen och det drar även i vardagsrummet, även om vi har många ljus tända.
Att vända pannlampan uppochned är dock en väldigt bra lösning för att få spridning på sitt extraljus, även om jag går runt och larvar mig.
Ska man ha många värmeljus tända samtidigt borde man tända de i två omgångar. För när alla brinner ut på samma gång så märker man det. Hälften bör bytas ut varannan timme.

När det gäller de berömda toaletterna så har jag två tankar.
1. Det är på sätt och vis väldigt skönt att ha en mekanisk frånluft som vi inte kan stänga av under vårt prepptest. Hujedamej vad skitlukten skulle dröja sig kvar utan fönster och frånluft.
2. Att kasta i lite kiss och papper, utan att spola, kan uppenbarligen få en toalett att på något vis suga i sig det och lämna ett öppet vattenlås. Då luktar det ännu mer Hujedamej än vad frånluften drar ut, även under prepptest.
När SHTF kommer det antagligen även att lukta precis detsamma, överallt.

[00:00] Mörksugga: Så blir det en ny dag och när vi vaknar är det dag 2, första fulla dagen på vårt #prepptest. Vi är trötta (Hr PiP sover redan), glada och nöjda med hur det har gått så här långt men tror på större utmaningar under morgondagen. Sov sött så hörs vi snart igen!

Dag 2 följer här

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepptest. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till #prepptest – Stormhelg

 1. Ha ha – vad kul att få följa!!! Roligt att få höra vad ni kan förutse och vad som blir överraskningar.

  Gillad av 1 person

 2. Nyfiken skriver:

  Ska bli riktigt intressant att följa!

  Gillad av 1 person

 3. Hobbe skriver:

  Väldigt intressant att följa.
  Några saker som kanske är att tänka på
  När det gäller disk av själva köket så är det ju så att ni är hemma och kan då använda era vanliga attiraljer för att göra mat dvs grytor, stekpannor osv i den mån det är görbart på ert kök. När det gäller de grytor och stekpannor som följer med köket och/eller de ni använder så rekomenderas varmt att använda sig av teflon/nonstick beläggda grytor/pannor då det är lätt att torka av dem med en liten bit toapapper, efter allt som syns är borttaget på det viset är det lätt att koka upp en liten mängd vatten så man kan göra riktigt rent så man slipper få någon dålig bakterie med.

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: #prepptest – Stormhelg dag II – Par i Prepp

 5. Pingback: #prepptest – Stormhelg dag III – Par i Prepp

 6. Pingback: #prepptest – Stormhelg. Reflektion. – Par i Prepp

 7. Pingback: #prepptest – Äta gammal mat – Par i Prepp

 8. Pingback: Låt krisberedskapsveckan leva – Par i Prepp

 9. Pingback: Samarbete kräver prepp | Par i Prepp

 10. Pingback: PiPs årskrönika 2017 | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s