#prepptest – Stormhelg dag 2

Regler och första dagen

Lördag:

[07:00] Hr PiP: God morgon! Natten har förflutit utan några som helst problem. Att sova tillsammans i soffan var ju inte alls otrevligt om än lite trångt. Katten, som brukar sova jämte oss i sängen, är också nöjd tack vare schäslongen som blivit hennes plats utöver ficklampsförvaring. Det är varmt och gott i soffan men känns svalt utanför täcket. Däremot så är det långt ifrån kallt eller utkylt så det kommer under dagen bli intressant att följa temperaturkurvan.

Vi löste förresten mysteriet med den självsörplande holken. Det var Mörksugga som hade slarvat med hinkspolandet. Den mekaniska spolfunktionen måste vara väldigt slimmad och effektiviserad för bästa effekt för med en spann vatten får man hälla på i generösa mängder. Hur mycket spolar egentligen en modern holk med två lägen?

Morgonen och förmiddagens agenda ser jag fram emot. Då ska det bli baconfrukost. Men det jag längtar efter mest är att koka upp varmvatten för att med tvål kunna tvätta händerna. ”Handsprit tär på torr hud.” -gammalt prepperordspråk. Nu tar jag mig nog en lur till. Ingen anledning att jaga upp sig så här dags på en lördag.

[08:00] Mörksugga: Jaha, här blir man baktalad i bästa bloggläsningstid. Det är ju lätt när den man baktalar ligger och sover. I sak har Hr PiP givetvis rätt, det tog en stund att förstå hur mycket vatten som krävs vid spolning med hink.

Jag var rädd att det skulle bli kallt under natten och klädde mig därför i underställ. När jag först vaknade till vid 6-tiden var jag istället jättevarm. Så det var en felbedömning. När två människor ligger i en soffa i en lägenhet som inte är allt för sval (inte här i vardagsrummet iaf) så behövs tydligen inga överdragskläder.

Jag ska snart testa sminkborttagning utan vatten. Det borde inte bli så svårt. Jag tvättar alltid bort sminket (det lilla jag använder) med kokosolja och det borde bara vara att torka bort med handduk efteråt. Återstår att se.

Sen ska det bli trevligt att få baconfrukost och kanske något ur preppen. Ska också bli intressant att diska senare. Vi tar verkligen vatten för givet. Mer än vi till och med tror.

Temperaturer igår vid sängdags:
Hall/RF: 20,6/31
Vardagsrum/RF: 22,3/37
Sängkammare/RF: 16,7/37

Nu på morgonen:
Hall/RF: 19,4/26
Vardagsrum/RF: ingen uppgift från mätaren.
Sängkammare/RF: 16,5/37

[09:00] Hr PiP: Saker och ting tar väldigt mycket längre tid än vad man är van vid. Att komma på hur vi skulle göra med morgonhygienen och att få det åtgärdat tog säkert en timma. Och det vill man ju givetvis få avklarat före frukost så nu börjar vi bli hungriga, och maten är inte ens på gång.

Vatten för morgonhygienen gjorde vi som så med att vi ur badkaret hällde upp en halv liter i en större kastrull. Kastrullen ställde vi på ett IKEA-galler som vi i sin tur pallade upp med ett par fat. Då blev det lagom höjd för att peta in några värmeljus under för att få det varmt i kastrullen. Som booster till det här körde jag även igång en halvliter i primusköket. När primusköket hade kokat upp hade det i kastrullen inte blivit mer än lite ånga. Men nu är det hög tid för projekt frukost.

Varmt vatten finnes

[10:00] Mörksugga: Så var frukosten inmundigad, då vi hann bli väldigt hungriga så körde vi det enkelt – vi hade några kokta ägg i kylen, egenbakat fröknäcke i skafferiet och jag testade pålägg i form av utgången kräftost som vi roterat. Och jag kan säga att det var fullt ätbart så tillvida att jag inte lär bli magsjuk, men det var banne mig inte gott!

Reflektion: Det är flera saker jag aldrig har funderat så mycket kring som gör att det är bra med ett #prepptest. Rent praktiskt känner jag att jag springer kring som en tokig höna och Hr PiP får titt som tätt säga till mig ”Nu är det det här som ska göras”. Där tänker jag att ju mer ”van” man blir med att vara utan vissa saker och få hitta alternativa lösningar, desto lättare blir det. (Hr PiP är ju redan innan en praktisk man så det kommer mer naturligt för honom) Men det jag också blivit mer uppmärksam på är hur jag rent instinktivt kryper in i mig själv så fort jag känner kyla. Som att hela kroppen säger åt mig att skydda mig själv. Och nu är det inte ens särskilt kallt här. Men jag blir orörlig, omotiverad och vill bara krypa under täcket. Det är säkert en känsla som man kan arbeta bort om man vet vad man håller på med och hur man i längden håller sig varm, torr och mätt. För då krävs ju trots allt att man agerar och inte blir passiv.

Kort sagt finns det flera aspekter som gör att det är bra att utsätta sig för #prepptest.

[11:00] Hr PiP: Nu ger vi oss ut på uppdraget ”gå med vatten till mormor”. Samtidigt ger vi Miltecs Assault pack-väskorna en chans att bevisa om de är något att ha då vi stoppas i en femlitersdunk i vardera väska. Bättre recensionsunderlag än så går väl knappt att få. Det är ungefär en mil t/r så vi hoppas på att få en kopp kaffe när vi är där. Vi passar även på att ladda skiten ur Deltacos största powerbank och det prepptestet får hålla på tills den är tom. Så får vi se hur många gånger man kan ladda en ajfån med den. Recension lär komma tids nog även på den.

Vi har satt upp några fler mål att genomföra idag och då ska vi göra rent i köket (till frukosten använde vi mest engångsprodukter) eftersom vi har disk kvar från ”före stormen”. Vi ska också prova att lägga förband om mitt skadade finger och se hur det går. Till kvällen behöver vi också få till en varm och god måltid.

Reflektion: Man blir verkligen trött och irriterad av att det är kallare än vanligt hemma. Och sådana småsaker som att man går in i badrummet för att spotta ut tandborstandet och inser att det är beckmörkt, att man får gå och hämta sin ficklampa och börja om. Dock blir det en extra ljuspunkt när man sätter sig ned för att koka kaffe eller tar fram snusdosan. Moralprepp får anses ha samma värde som övrig prepp. Hade det här varit på allvar hade man nog väldigt fort blivit kinkig av köld och oro och brist på sina beroenden. Snus kan jag tänka mig att någon gång sluta med men kaffe? Tveksamt. Tur att det redan är vakuumpackat när man köper det.

[12:00] Mörksugga: Då mormor var sjuk och avtackade sig besök tog vi istället bilen till en mycket kuperad vandringsled  på 9 km från vilken jag nu rapporterar. Vi har gått ungefär 1/3 och står nu på ett berg. Det är intressant att när man blir varm i kroppen från rörelse så försvinner alla tankar om att krypa ihop från kylan. Nu känner jag mig pigg och stark och hoppas på att det snart blir snickerspaus. Ryggan sitter sådär men än är jag vid mycket gott mod. Nu dags att gå vidare.

[13:00] Hr PiP: Nu blev det snickerspaus. Gissa vem som blev väldigt glad över det? I skogen är det halt. Fläckvis är det extra hal blankis men mest är det förrädiska rötter som kan ge en skjuts framåt. Och bakåt. Vi försöker gå fort där vi kan och till och med jogga. Dela för att vi vill hem och dricka något varmt men också för att få upp värmen ordentligt och svettas. Ett par km är det kvar på promenaden och än har vi inte brutit något.

[14:00] Mörksugga: Hemma igen! Hela men lite trötta efter turen vilar vi nu upp oss. Det blir lite farligt med halka i kombination med trötta ben, men allt gick ändå bra.

Lägenheten är inte utkyld så det är något som troligtvis hade varit mycket värre vid ett äkta SHTF. Idag är jag ändå rätt glad över den behagliga temperaturen då det är väldigt ovant att inte använda rinnande vatten, el till spis, belysning och mera. Det är det positiva med planerat #prepptest, man kan välja lite själv hur jobbigt man vill göra det och ändå lär man sig väldigt mycket. Strax dags att dra igång diskningen och sedan planera matlagning.

[15:00] Hr PiP: Jag tycker det är på plats att erkänna att promenaden faktiskt inte blev en mil utan bara landade på strax över 9km. Hade vi gått som det var tänkt från början hade det varit lite längre men med en lång paus i mitten. Nu blev det kuperat och jävligt istället så det får väl anses godkänt? Hursomhelst så var det väldigt skönt att komma ut och syresätta kroppen. Även i en riktig kris ska man nog överväga att röra på sig till viss del och inte sitta still och bara glo. Människan är trots allt gjord för att vara i rörelse och vi fungerar bättre då.
Uppdrag 2 har vi också klarat av med samma lösning som morgonens varmvatten för att tvätta oss själva.

Tanken är att vi resten av eftermiddagen dessutom ska lägga lite extra fokus på att snygga till runt omkring oss. I vardagen tycker vi ju om att ha det städat och ordning och reda men i en kris är det ännu viktigare. Att i mörker gå runt och trampa på legobitar eller helt falla omkull för att man snubblar på något får anses vara obra prepp. Och att leta efter grejer i mörker ska vi inte tala om.

Precis som med brandövningar/HLR-utbildningar och andra mer eller mindre vansinniga kurser man behövt delta i så saknar jag en krisövning. Tack vare det här experimentet kommer vi slippa att uppfinna flera hjul den dagen då det väl gäller.

Nu hade det varit skönt att sova middag hörrni..

[16:00] Mörksugga: Så var disken gjord och en ny kopp kaffeuppdrucken. I övrigt har timmen varit mycket lugn. En garnhärva har blivit uppnystad, min telefon laddad och värmeljus upptända. Vi mår mycket bra och ska nog fixa preppmiddag snart.

[17:00] Hr PiP: Då har vi valt ut och ska tillreda kvällens middag. Det blir givetvis bacon från kylen men till det tänkte vi även äta vår första prepp. En burk vita bönor i tomatsås som hade BF i september förra året. Vi har sparat den för ett särskilt tillfälle och det tycker vi att det är just idag. En konserv med ärtor och morötter får utgöra det gröna och idag tar vi även tillfället i akt att för första gången öppna och äta de berömda Chornichons från Lidl. Tillsammans med vårt kryddskåp ska det bli väldigt roligt att leka Sveriges prepperkock.
Spoiler: Vi kommer att vinna tävlingen eftersom de andra deltagarna inte finns.

[18:00] Mörksugga: Man kan knappt tro det men det tar väääldigt lång tid att ordna mat utan el. Främst givetvis för att vi är lite ovana vid att använda andra uppvärmningskällor än spisen som liksom går av sig själv med en vridning på rätt knapp. Nu står hur som helst baconet och blir stekt av Hr PiP på vårt stormkök från Biltema samtidigt som vi har förberett för att värma de andra ingredienserna på Primusköket. Jag fick tända stormköket med tändstål vilket gick mycket snabbare än första gången jag försökte (om den historien inte redan är berättad vilket jag inte minns, så får vi göra det framöver). Sedan har jag öppnat burken med vita bönor med en krånglig öppnartyp ”survival edition” som också finns på Biltema.. det var lite bökigare och nu har jag ont i tummen. Men det gick så jag ser det ändå som positivt. Snart blir det mat.

Resten av kvällen tror jag kommer att bli mycket lugn med eftertanke om dagen som gått, vad vi behöver komplettera med när det blir skarpt läge och kanske lite mer uppstädning. Allt tar som sagt lite längre tid utan el och när temperaturen har sjunkit något. Dessutom så ser man inte eländet (röran) när det är mörkt, hehe.

[19:00] Hr PiP: Då var den berömda middagen inmundigad. Och det var faktiskt väldigt gott. Nog för att färsk bacon säkert var den bästa kryddan så kan vi ju lägga den åt sidan och prata om det andra vi fick ordning på.
Vita bönor i tomatsås, (BF förra året) från Heinz: Det är inte så jävla god mat. Bönor smakar mjöligt och tomatsåsen är lika lam som den där gubben i Bibeln. I med salt, svart- och cayennepeppar. Voilá, inte alls tokigt.
Konserverade ärtor och morötter från Coop:  Koka upp ordentligt i saltat vatten. Betydligt godare än McDonalds hälsoalternativ ”minimorötter”.
Chornicons från Lidl: Innehåller egentligen ingenting. Det är en liten rackare som simmat runt i en inte alls för söt lag och bara ger lite skön brytning till resten av det man äter. Mycket godare än de BOB och gurkburksvarianterna jag köpt på Ica.

Oxfilé och hasselbackspotatis? Knappast. Men lyxmat i ett hem utan el.

Men jag erkänner. Baconet var helt klart det godaste. Och pannan vi stekte i låter vi vara odiskad för att återanvända stekflötet till en redig prepperfrukost imorgon!

[20:00] Mörksugga: Lugnet ligger som en mjuk filt över prepperstugans vardagsrum. Med typ 25 ljus varav 1/3 kronljus så har vi en mycket behaglig temperatur i rummet, 21,5 grader närmare bestämt. Fjärde garnhärvan sitter på garnvindan och vilket meditativt lugn man känner av att sitta och nysta. Riktigt gött faktiskt. Dock börjar katterna tycka att det är dags för kvällsmat vilket jag har lovat dem efter detta blogginlägg.

Även om vi har en dag kvar på vårt #prepptest så kan jag redan nu säga att det har varit väldigt lärorikt att testa sig själva och vår utrustning. Mer än något annat upplever jag att det sitter i huvudet, ju mindre saker man har hemma desto mer kreativ behöver man vara. Men det är ju också ett ypperligt sätt att ta reda på vad man saknar och vad man kanske inte behöver. Turligt nog har vi inte behövt använda några sjukvårdsgrejer, där finns nog några luckor att fylla. Men trots att vi än så länge klarat oss utan skador tror jag att vi genom detta test börjar förstå mer om vad som kan vara bra att ha hemma.

[21:00] Hr PiP: Här händer det verkligen ingenting. Jag har börjat vänja mig, sedan mörkrets inbrott, att ha pannlampan på mig. Det känns fortfarande konstigt att inte spola i toaletten och att istället för att tvätta händerna i varmt vatten använda handsprit men det fungerar.
Att ha varit ute och traskat under dagen känns väldigt bra i kroppen men just nu tänker jag mest på odören. Eller snarare det faktum att man inte luktar så illa som jag hade trott. Och inte hon heller för den delen. Det som luktar mest är stekos från vår tidigare baconfest.

Jag brukar vara väldigt torr på både axlar och i ansiktet men nu känns det mest bara bra.

Eftersom det inte blev någon middagslur känner jag mig ganska färdig för kvällen. Även om det inte blev så kallt här hemma som vi trodde så tar det en hel del energi att göra allt det vanliga helt annorlunda. Jag saknar det disiga dagsljus vi hade tidigare på dagen.

[22:00] Mörksugga: Nu bör ju alla ha sett klart på melfesten – jag tycker det är skönt att ha en giltig orsak till att inte ha kollat. Det här är nog första året jag inte har följt Melodifestivalen, och det känns himla bra faktiskt.

Vi har nu placerat oss i soffan, jag har gjort mig klar för att troligtvis snart sova. Kvällen har varit väldigt lugn och ett sånt här SHTF  hade ju inte känts så farligt. Fast det hade såklart inte varit så här om det inte var ett #prepptest.

Jag måste erkänna, när vi började testet igår så hade jag i princip ingen aning om vad som väntade. Även om vi preppar ihop och har tankar om vad vi kan behöva när vi gör preppinköp så är det inte alls samma sak som att faktiskt stå där när strömmen har gått och elementen börjar svalna av. Jag tänkte nog mest på att jag hoppades att jag inte skulle frysa för mycket. Jag är oerhört känslig för kyla, vilket jag även redogjorde för tidigare. Men det blir så mycket mer påtagligt när det är i en specifik situation som är ovan för en. Att jag nästan skulle känna mig orörlig var jag dock inte beredd på. Inte heller hur det faktiskt skulle kännas i verkligheten. För mig har det därför känns oerhört viktigt att göra det här testet. Här är det också bra att vara två så att man kan pusha och hjälpa varandra.

Till syvende och sist är det trots allt kunskap som är det viktigaste. Antingen har man känsla för hur man ska göra – eller så lär man sig det. Ingen har talang för allt men alla kan lära sig oerhört mycket. Och det är en ynnest att få göra det i kontrollerad form. Jag råder alla till att testa!

[23:00] Hr PiP: Det här blir kvällens godnatt-inlägg. Vi somnade i soffan och jag blev sedermera blev utsparkad för att just att sätta mig och skriva godnatt så:

 • Vi gjorde förbandstestet men det gick väl sådär.
 • Lägenheten är långt ifrån att vara utkyld men utan de tända ljusen så är luften märkbart rå.
  Börjar det bli rått i luften är det dags att bugga in och bevara värmen.

Gokväll gott folk. Nu ska jag krypa tillbaka till soffan.

Vidare till #prepptest dag 3

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepptest. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till #prepptest – Stormhelg dag 2

 1. Pingback: #prepptest – Stormhelg – Par i Prepp

 2. Hobbe skriver:

  Kul och intressant att se era slutsatser.
  Kan rekommendera cyalume stavar till upplysning av tex toa osv går att köpa 10 för 149 på teknikmagasinet. Ger en ok grundbelysning.
  Vill man bara ha till varsel kan man använda cyalume armband från rusta 15Kr för 25 st eller halsband (längre). Armbanden och halsbanden är raka tills man själv böjer dem.

  Mycket bra att ha med i EDC och BOB.

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: #prepptest – Stormhelg dag III – Par i Prepp

 4. Pete skriver:

  Hej, intressant studie. En fråga, hur mycket värme tror ni att ni får från kringliggande lägenheter? Jag tror kylan varit mer påtaglig om hela kåken varit nedsläckt

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Bra fråga, men vi har faktiskt ingen aning.
   Vi antar att nedkylningseffekten skulle ha varit något snabbare men att det under kortare strömavbrott varit hanterbart.
   En huskropp i betong håller värme rätt så bra. Det gäller att vara snabb och bibehålla det man kan utav det.

   Gilla

 5. Pingback: #prepptest – Stormhelg. Reflektion. – Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s