#prepptest – Stormhelg dag 3

Regler och första dagen
#prepptest – Dag 2

[08:00] Mörksugga: Oj nu är det morgon på den sista dagen av testet! Det enda som har hänt än är faktiskt.. ingenting. Jag vaknade precis och Hr PiP gjorde detsamma. Även denna natt har förflutit mycket lugnt, dock lade sig maken på madrassen på golvet en stund för att sträcka ut sig lite. Själv tycker jag att soffan är alldeles lagom lång!

Snart blir det mer liv i luckan, jag har hört ryktas om att den blir äggröra till frukost.

[09:00] Hr PiP: Godmorgon! Idag sov jag visst lite längre än igår. Inatt provade jag som hon skrev ovan att sova på golvet. Att två bäddmadrasser på en lurvig matta blir lite hårt stör mig inte alls men däremot var det ett visst drag utmed golvet som gjorde det nödvändigt att ha två täcken på sig.

Vi en riktig kall kris får matsalsbordet flytta över till hörnan med soffan för att bli en koja. Jag ska mäta om det kan gå att få in en resårbotten under bordet för kan man palla upp en sådan under bordet får man nog mycket bra skydd mot kyla och drag.

Morgontoaletten är utförd och jag har frukosttjänst. Hon får ordna med kaffet.

Vi vet inte vad vi ska göra idag mer än att ta oss ut i naturen för att tända en eld och laga mat ute. Det är ett riktigt skitväder så det kan bli en bra övning. När vi kommer hem igen kommer vårt prepptest att vara slut eftersom det vanliga livet kallar. Jag hoppas på en dag med massa fler nya tankar, idéer och ny kunskap.

[10:00] Mörksugga: Så var frukosten uppäten och nu dricker jag kaffe. Jag ska vara ärlig och säga att jag börjar bli trött på det här. Trött på att inte kunna spola i toaletten, trött på att inte ha rinnande vatten, trött på att planera hur man ska laga mat. Och det har bara gått två dagar där vi själva har satt upp reglerna. Jag kan säga att det här testet känns OBESKRIVLIGT viktigt för mig. Jag vet med mig sedan innan att jag är ganska bekväm av mig, jag tycker om att saker och ting fungerar och att inte behöva tänka så mycket på praktiska detaljer. Som troligtvis många andra idag. Då vi preppar så har jag ändå en klar fördel eftersom vi faktiskt har förutsättningarna för att klara oss utan ex. el. Men hur det faktiskt är på riktigt är ingenting man kan föreställa sig, man måste testa. Det som gör mig lite orolig är att om jag, som ändå har alla dessa förutsättningar tillika en man som är mycket praktiskt och som kan guida mig när jag bara står och stampar, känner mig så trött på hela grejen efter  bara två dagar, hur kommer då gemene svensson agera när det faktiskt blir skarpt läge? Jag tror att det kan bli mycket värre än någon kunnat föreställa sig.

[11:00] Hr PiP: Tiden går långsamt. Efter att ha diskat upp frukostgrejerna så har jag suttit och täljt små flarn som vi ska ha med oss när vi ska ut i det grå vädret och göra upp vår eld. I vardagsrummet är det fortfarande varmt och gott men ute i sovrummet är det ned mot 15 grader just nu.
Jag täljer från en träbit som ska vara ”extra kådrik”. Det luktar väldigt gott.
Hon går runt och plockar bland våra saker. Det är märkligt att det kan bli så stökigt fast man upplever att man inte gör någonting.
Och jag glömde att diska mina glasögon när jag höll på. Det var ju jävligt dumt.

Luktar väldigt gott

[12:00] Mörksugga: Jag instämmer i Hr PiP:s inlägg ovan – det är konstigt att det kan bli så stökigt när man tar det så lugnt. I vanliga fall är vi ganska bra på att plocka och vet att det är något man måste  göra hela tiden om man vill hålla ordning så egentligen borde det väl inte komma som någon överraskning att det gäller även vid elavbrott. Nu är det lite mer ordning iaf och vi förbereder för det sista stora testet: lunch över öppen eld i regn/dimma. Sedan kommer nog saker att börja återgå till det normala. Om det hade varit skarpt läge hade jag tyckt att det varit dags för en dusch snart. Men det hade väl blivit en ny tvätt i stil med morgonens fast mer noggrann. Vid nästa prepptest ska jag prova hur man tvättar håret utan el. Det vore bra att prova på.

[13:00] Hr PiP: Nu har vi återigen slagit våra kloka huvuden ihop och ändrat på hur vi tänkt göra skogslunchen. Eftersom vi är lekledare i vårt eget universum så tänkte vi istället för att sitta i skogsdungen där vi bor faktiskt ta tillfället i akt att verkligen komma bort från stan och lyssna på ostört skogsbruk. Vi sitter i bilen och kör 3 mil rakt ut från stan.

Förra gången jag var där tror jag inte att det fanns någon täckning så vi får se när nästa inlägg kommer upp. Förhoppningsvis som vi har tänkt!

[14:00] Mörksugga: Då sitter vi äntligen vid vår lilla eld. Dit vi hade tänkt ta oss var det redan upptaget så vi fick hitta en ny liten plats. Sen tog det sin lilla tid att få fyr men till slut så! Nu ska vatten kokas upp och sen blir det lite grönsakssoppa från preppen. Enstaka vattendroppar faller på oss men annars ha vi det varmt och mysigt och är vid gott mod!

[15:00] Hr PiP: Findus grönsakssoppa gav verkligen minnen tillbaka till skoltiden. Inte jättekul mat men varmt blir det i magen och det är viktigt.

Vi kommer att senare att posta ett till inlägg där vi sammanställer vad vi lärt oss den här helgen. Har ni frågor eller liknande så skriv gärna det till oss. Här, Twitter eller pariprepp [schnaubel-ao] gmail.com

Det blir ett till avslutande inlägg idag.

Många #prepptest den här helgen, skitkul!

[17:00] Par i prepp:

Nu har vårt prepptesthelg kommit till sitt slut och vardagsbestyren knackar på dörren. Ingen el, uppvärming eller rinnande vatten på 48h har varit SKITKUL, SKITJOBBIGT och allt däremellan.

Att ha varit utan el och därmed internet har varit opraktiskt men det fungerar ganska väl. Socialt uttorkade blev vi ju inte eftersom vi fått leka med både bloggen och twitter.
Att ha varit utan uppvärmning visade sig gå ganska bra. Att bugga in i ett rum tillsammans med många ljus gör att man i en lägenhet byggd på tidigt 60-tal har ganska goda förutsättningar att inte frysa ihjäl, åtminstone under de första dygnen om vädret ligger runt nollan till fem grader C.
Att ha varit utan rinnande vatten har dock varit det som påverkat oss mest, även om vi i det här scenariot var väl förberedda med ett badkar bonusvatten för att spola. Gammalt kiss i holken är direkt otrevligt. Att tvätta sig och att diska är väldigt krångligt. Att inte kunna ta en dusch känns också jättekonstigt men allra värst är det att inte kunna tvätta händerna efter toalettbesök.

Att göra #prepptest på det här viset har varit så lärorikt att det kommer ett uppföljande blogginlägg på våra reflektioner när det här har fått sjunka in.
Vi har haft väldigt mycket mysig tid tillsammans eftersom man inte blir sittandes slösurfandes och seriestirrandes vid någon skärm. Katterna har tyckt att det varit riktigt trevligt då vi varit och sovit tillsammans i ett rum och de fått väldigt mycket kel från vår sida. Vi har ju själva inga barn i dagsläget men kan tänka oss att det vore väldigt nyttigt även för en familj att prova en sådan här grej. Kan man arbeta tillsammans så kommer man närmare varandra.

Vi kläckte färdigt idén om ett #prepptest så sent som i torsdags kväll och därför har det varit ganska så improviserat från vår sida. Vi trodde väl kanske inte att vi två gånger skulle sätta oss i bilen för att köra någon annanstans för att addera utmaningar till testet, så för er läsare, har det väl kanske inte gått en röd tråd genom helgen. Just nu är vi både jättesugna på att hitta fler #prepptest och samtidigt inte det minsta intresserade av att göra något liknande igen, om vi kan undvika.

Vi återkommer i ett inlägg om allt vi lärt oss under dessa 48h. Det finns mycket kvar att berätta.

Från djupet av våra hjärtan vill vi skicka ett jättestort tack till alla er som läst, följt och delat. Utan er hade det varit ett väldigt mycket tråkigare #prepptest.

Nu ska vi tillsammans hoppa in i duschen och istället för att mysa med tända ljus ska vi ha lampan tänd! Det kan vara romantiskt på sitt sätt! =P

img_5580

Det är enkelt att ta det här för givet..

Avslutande reflektion kan ni läsa här
Detta inlägg publicerades i Prepptest. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till #prepptest – Stormhelg dag 3

 1. Pingback: #prepptest – Stormhelg dag II – Par i Prepp

 2. Eva skriver:

  Tänk på att om strömmen går på rikigt (nu pratar vi allvarlig SHTF), så kommer pumparna som har hand om toa och vask heller inte att fungera. Att köra ”hink i toan-spolning” är alltså en kort frist eftersom avfallet kommer inte ut i rören i gatan, och vidare till rensningsverk osv som ju heller inte kommer inte att fungera. Det blir stopp till slut.

  Vi bor långt ute på landet och upptäckte detta när vår pump som skickar avfallet vidare la av, och samlingsbrunnen började fyllas upp. Nu har vi en varningslampa som blinkar om det händer, så det var bara att ringa efter nån som kom och slamsög och satte dit ny pump. Men räkna inte med att man kan spola ”manuellt” i mer än ett par dagar om man bor i lägenhet och elen går. Efter det ska man kanske snarare lägga tegelstenar på locket….

  Några områden kanske kör med nån form av ”självfall” i kloakerna, men förr eller senare blir det stopp i systemet.

  Gilla

 3. Pingback: #prepptest – Stormhelg. Reflektion. – Par i Prepp

 4. Pingback: #prepptest – Stormhelg dag II – Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s