#prepptest – Stormhelg. Reflektion.

Tidigare inlägg:
Regler och första dagen.
Dag 2
Dag 3

Nu har det gått en vecka sedan vi skruvade ned elementen, slog av huvudbrytaren och åkte till jobbet för att komma hem till ett #prepptest.

Vi må vara väldigt oroade över utvecklingen både i Svedala, vårt närområde och resten av världen. De senaste sex åren har vi dock bott i en central lägenhet och bara råkat ut för ett enda strömavbrott, som varade i en dryg timme.
De erfarenheter vi har sedan tidigare med frusen huvudvattenledning, hajker i skogen och en överlevnadsutbildning måste ses som gamla och inte längre gällande meriter även om vi fått för oss att börja preppa på allvar de senaste åren.
Krisberedskap är en färskvara som behöver övas med jämna mellanrum.
I synnerhet där det övas allra minst, hos vanligt folk.

Vi vill svara på våra egna frågor:
 • Vad gjorde vi rätt?
 • Vad gjorde vi fel?
 • Vad lärde vi oss utav vårt #prepptest?
Avslutningsvis kommer det några funderingar på hur man ska göra ett nytt #prepptest med högre kvalitet.

Det vi gjorde rätt:

Vi vågade.
Vi bestämde oss på torsdagskvällen före att det var dags att prova ”på riktigt”. Vår enda förberedelse var att duscha på morgonen och att låta badkaret vara fyllt.

img_5560

Gott från skafferiet..

Det vi gjorde fel:

Vi visste inte hur det skulle vara att gå in i ett ”spel” och hade massor av tankar kring att köra twitter-omröstningar på vad för tokigheter/utmaningar vi skulle få möta/drabbas av. Det blev egentligen aldrig någon tid över för det eftersom vi mestadels var tvungna att koka vatten, uppfinna hjulet och periodvis även skriva en rad till alla er som följde oss.

Så vad lärde vi oss?

För det första. Det är väldigt svårt att veta hur man kommer reagera, hantera och lösa att vara utan ström/värme och rinnande vatten i 48h.
Det är ett scenario som går att tillämpa på ungefär vilken samhällskris som helst och är ändå bara 2/3 av den tid som staten förväntar sig att du ska klara dig helt allena.
Lika naturligt som det är att ha utrymningsövning, använda brandsläckare, gå HLR-kurs eller rent av lära sig hur man förlöser en kvinna i ett fordon så borde strömavbrott verkligen vara en del som gemene man bör uppmuntras att lära sig hantera.

För det andra. Vi hade det väldigt mysigt och trevligt tillsammans och även våra odrägliga kreatur/kattdjur uppskattade tiden där vi alla buggade in i samma rum. Det är säkert givande för alla familjer att lyfta blicken från tekniken och istället leka #prepptest/strömavbrott.

Värme:

Vi lärde oss att vår lägenhet inte blev nämnvärt utkyld på två dygn. Visst så var värmen påslagen i grannlägenheterna vilket hindrade utkylningen men med en utetemperatur kring nollan och fullt öppna ventiler så gav 68 st värmeljus och 12 st kronljus oss tillräckligt med värme för att skutta omkring i bara mässingen. Utöver det så brände vi 2dl spisbränsle, 0,5dl t-röd och ca 30min vattenvärmande på ett Primus Lite-kök.
Däremot så insåg vi att man behöver tända värmeljusen i olika omgångar så att inte alla brinner ut samtidigt. Hälften av ljusen bör bytas varannan timme. Åtminstone om du preppar på IKEA.
Den största temperaturskillnaden var i sovrummer (med två ytterväggar) som gick från 18,3 till 15,8 grader C.
Det vi dock märkte av var att man kände sig slöare än vanligt och att kroppen ville spara på sin energi. Vi tror att det kan handla om att luften blev råare mot vad vi är vana vid.

Vatten:

Jätteskönt och enkelt när man sitter med ett badkar fullt av bonusvatten och 35l kallt dricksvatten på balkongen. Vi kunde unna oss att vara väldigt frikostiga. Därtill fanns det ju även öl i skafferiet och det gav ju lite mysfaktor.

img_0994

Japp, vi gillar både vattendunkar och #tuttfredag

Det är dock en betydlig skillnad på att i egen regi behöva värma vatten oavsett du ska tvätta armhålorna eller koka kaffe.

Hygien:

Att spara på spolningarna var svårare. På ren vana råkade vi båda trycka iväg våra fria spolningar utan att tänka.
Trots att vi inte kunde stänga av den mekaniska frånluften blev det ändå väldigt mycket lukt av kiss, fjärt och dylikt när man inte har fönster i sina hygienutrymmen. Att kunna spola är en lyx.

Det som kändes mest obekvämt var att inte kunna tvätta händerna i varmvatten efter att ha varit på toalettbesök. Att handsprita sig är uttorkande och känns inte alls lika fräscht som att spola av händerna, med tvål, under rinnande varmvatten.

Att göra sin morgon- och kvällstoalett med uppvärmt vatten, handdukar och våtservetter var också en ny upplevelse. Även om man inte känner sig nyduschad så gick det ganska fort att få rutin på att åtminstone inte känna sig ofräsch.

Har man tid och förutsättningar för att hinna fylla ett badkar innan krisen kommer så bör man även ha någon form av öskar i sin krisberedskap.

Kök:

Vi kom hem till ett rent kök med bara odiskade frukosttallrikar, bestick och glas. Och det var tur eftersom det var svårt att diska utan rinnande vatten. Ett par diskbaljor hade varit väldigt bra prepp då diskhon uppenbarligen kan vara upptagen med annan disk.

Engångsartiklar har vi inte tidigare haft i vår prepp mer än att det funnits lite diverse i köksskåpet. Den här typ av produkter skall få en egen låda både i lägenheten och i vår BoL. Därtill väldigt mycket fler soppåsar för att få undan skräp.

img_5552

Matlagning utan el

Synpunkter på vår vanliga ”bug in-prepp”:

Allmänbelysning var en sak vi insåg att vi verkligen saknar. Även med pannlampor och ficklampor hade det inte varit fel med några batteridrivna ljuskällor hängande i taket el. dyl.

Lärdomslistan:

 • Bugga in i ett rum.
 • Tänd värmeljus men låt de brinna i skift.
 • Preppa vatten. Det går inte att ha för mycket.
 • Preppa handsprit, ytdesinfektion och våtservetter.
 • Preppa engångsbestick och diskbalja.
 • Preppa öskar.
 • Det lilla Primus Lite-köket är enastående.
 • Biltemas stormkök är inte särskilt bra men det fungerar.
 • Spara tånaglar genom allmänbelysning.
 • Att från badkaret hinkspola en toalett är sjukt vattenkrävande.
 • Att värma sig i en regnig skog vid en stor eld höjer humöret.

Tankar inför nya #prepptest:

Planera förutsättningarna bättre.
Ta hjälp av en spelledare.
Hur tvättar man håret efter två svettiga dygn?

Fler inlägg kommer där vi går in i detaljer på lärdomar och lösningar.
img_0984

Att bugga in i lägenhet är en sak. Här ute gör vi 72h-BOBtest i sommar!

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepptest. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till #prepptest – Stormhelg. Reflektion.

 1. Karin Svensson skriver:

  Det var en kul läsning, alltid lär man sig något nytt under resan.
  Tack för att ni delar med er

  Gilla

 2. Thomas Nissvik skriver:

  Roligt och lärorikt att följa er. Som uttrycket går ”Man måste lära av andras misstag för man har inte tid att göra alla själv”.
  Jag pratade #IFAK med Herr PiP på twitter. En sak som slog mig efter er skogstur:dauerbinda eller liknande. En stukad fot kan bli ett stort problem en km in i skogen i mörker och kyla.

  Gilla

 3. Eva skriver:

  Strunta i shampo när ni trvättar håret. Skölj det bara i ljummet vatten. Jag tvättar aldrig mitt, tar en 10-öring stor dutt och stryker igenom ibland, kanske var 14e dag.

  Gilla

 4. Zima skriver:

  Jag har precis hittat till er blogg och läser era inlägg med stort intresse. Är nybörjare på det här med prepping och lär mig mycket av det ni skriver. Det här prepptestet var mycket intressant att läsa om. Apropå hårtvätten kan jag tipsa om no poo.

  Gillad av 1 person

  • pariprepp skriver:

   Kul att höra!
   Frugan har provat en del olika schampoo-grejer, men mestadels utan kemikalier och ändå med vatten. Hon är ännu sämre än vad jag är på att svara på bloggen men skriv gärna med henne på twitter, @morksugga.

   Gilla

  • morksugga skriver:

   Hej Zima! Kul att du gillar bloggen! Jag har provat no poo lite grann men jag tyckte att mitt hår kändes så trist med det.. man kanske behöver hålla på längre men nu använder jag schampo utan sls och sles och tycker att det funkar bättre. Men alla är olika och det är bra att ha kollat vad som funkar och vilka alternativ som finns innan det är skarp läge 🙂

   Gilla

 5. Stephen Parker skriver:

  Mycket intressant läsning. Jag har själv gjort liknande övningar och finner dom mycket nyttiga.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s