Vår preppresa #7 – Hycklarna

Det är inte jättekul att inse att man ibland bara är en hycklare. För vi lever faktiskt inte som vi lär och lyckades inte heller med ett av våra grundläggande mål med vårt preppande.

Vi är helt enkelt dåliga på att äta det vi preppar och att preppa det vi äter.

I vår vardag försöker vi äta en kost med ganska få kolhydrater. Det har vi gjort i ungefär ett år och det är något vi märkt att vi mår väldigt bra utav. Vi är inte så intresserade av att dra igång någon debatt om LCHF och gillar inte heller att slänga oss med ”dieter”. Någonstans äter väl alla någon form av diet förresten? Periodvis har ex. Hr PiP nyttjat ”Kaffe och McDonalds-dieten”. Den är skitbra om man vill bygga upp lite extra underhudsfett inför vintern. Men i alla fall så försöker vi hålla oss till lågkolhydratkost och köper i första hand ekologiskt.

Men utöver vår basplatta bestående av ett kylskåp fullt utav ägg så är vår prepp en ren orgie i mer eller mindre processade konserver och mer ris & pasta än en normal människa tar i bänkpress. Saker som vi inte äter till vardags och omöjligen kommer kunna rotera i ett lagom tempo.
För vi är sådana moralpoliser som faktiskt anser att mat inte bara bör kastas. För oss skulle det bara kännas helt fel.

Nya konserver att prova…

Eftersom vi även tidigare sällan åt andra konserver än skalade hela tomater har vi även väldigt många olika maträtter i vår hemliga gömma som vi faktiskt inte ens har provsmakat eller åtminstone inte ätit på så många år att man får acceptera att man inte kan komma ihåg vad de smakade. Och dessutom ändras ju smaklökarna allt eftersom man blir mindre ung.

Så var står vi egentligen just nu?

För det första så är vi inte någon form av matfascister. Blir det kris så äter vi det mesta vi kommer över. Möjligtvis undantaget grannes barn och våra egna katter. Och senap enligt Fru PiP.

För det andra så lär vi oss mer om vilka konserver vi tycker om när vi roterar dessa på diverse skogsutflykter och #prepptest.

För det tredje så har vi börjat planera för vakuum-packande av torrvaror likt ris, pasta, ärtor och dyl.

För det fjärde behöver vi skärpa upp vårt roterande tillräckligt för att ligga en månad före BF istället för  flera månader efter (det kommer ett inlägg om när PiP äter mat som passerat BF så småningom).

För det femte så ska vi ta reda på en matpool eller liknande dit vi kan skänka diverse konserver med kort datum.

Vi är hycklare.

Och det behöver man kanske vara ibland när man preppar. Att bygga ett större förråd är inte enkelt. Speciellt inte om det ska underhållas genom roterande och samtidigt klicka med det du vill äta till vardags.

Om man inte tänker käka upp varenda prepp man köpt på sig så tycker vi att man ska göra något bra av det:

 • Vakka det du kan vakka.
 • Ät det du gillar och preppa ännu mer av det.
 • Kör lite prepptest och prova nya konserver regelbundet.
 • Försök att inte kasta mat. Det är kapitalförstöring.
Avslutningsvis:

Tids nog, när vi inte bor kvar i lägenhet, så hoppas vi att åtminstone lösa viss självhushållning. Vi har tänkt att börja med en egen äggfabrik i form av ett gäng höns.


Fler delar i vår preppresa kan ni läsa här: vår preppresa 

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Vår Preppresa. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vår preppresa #7 – Hycklarna

 1. Främsta anledningen till att jag inte har ett stort laget – ingen i familjen äter konserver. Visst finns det lite undantag, men det är inte mat utan tillbehör. Majs och bönor funkar bra, men i övrigt är det inte något vi normalt äter. Försöker dock introducera mer konserver, men fortfarande mest som tillbehör/utfyllnad.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Jo, det är en svår balansgång. Blir det sjukt dålig stämning tror jag ju att man äter vad som helst men resan dit… Den är inte helt enkel om man vill respektera råvaran, även om mycket bra preppmat i sig är högst tveksamt respekterad från början, och samtidigt inte kasta pengar i sjön. Fast jag kastar väl hellre en konserv än skjuter upp en raket när allting kommer omkring.

   Gillad av 1 person

 2. waldoprepper skriver:

  Det är ju jättesvårt det där, framförallt om det som preppas inte faller alla på läppen. Jag själv äter i princip allt. Min bättre hälft undviker helst kött, framförallt gris och har både en och tre ideer om visa maträtter och framförallt hur de är förpackade. Plast går fetbort, skall helst vara ekologiskt osv. Sen har vi dottern, som är en riktig petmajja. Det gör att vi har 3 olika lager på lika många individer. Svår balansgång att vara alla till lags, men även inte slösa bort resurser i onödan.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Ett alternativ är ju att du drar hundlasset och smygpreppar. Blir det kris kommer de säkert vara glada för vad som helst. Annars för man försöka så gott det går att hitta prepps som går att rotera i vardagen. Och vi vet att det är jävligt lätt att säga och svårt att lösa. =(

   Gilla

 3. livsglimtar skriver:

  Jag blev glad över ditt inlägg, jag försöker preppa men det här med maten är ju precis som du skriver. Det går ju inte att få rundgång på de kvantiteter av ris, makaroner och annat utan det blir gammalt. Så jag kommer liksom inte igång med själva maten. Hemma finns det alltid ett förråd av extramat och allt annat för den delen.

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Det är bara att köra på och våga prova nya lösningar. Om man förvarar ris rätt håller det bra mycket längre än 2 år som brukar vara BF. Vakuumpackar du det kan det handla om decennier. Men ett välfyllt skafferi är en bra prepp!

   Gilla

 4. Pingback: Att börja vakuumpacka… – Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s