Prepperskolan #2 – ”Bäst före – Direkt dödlig efter”

Vi tänkte snart lägga upp ett inlägg om att äta prepps som passerat sitt Bäst före-datum…

Men först till hur vi ser på datummärkning av mat:

Först måste man skilja på ”Sista förbrukningsdag” och ”Bäst före”. Färskvaror så som kött är ofta märkta med ett datum då livsmedlets kvalitet uppenbart kan vara direkt olämpligt att förtära. I dessa fall hyser vi stor respekt för datummärkningen.

I princip alla andra livsmedel är märkta med ”Bäst före” utom de som uppenbart är konserveringsmedel av naturen, ex. socker.
Smaka på ordet och fundera på vad det betyder. Produkten är alltså bäst före. Det kan betyda att den sannolikt är ungefär lika bra i allt från dagar till månader efteråt, beroende på produkt.
Smaka på ordet igen. ”Bäst före”… Visst rimmar det fasligt illa med ”Bäst före”-”Direkt dödligt dräpande dagen efter”?
Varan är i praktiken lika bra eller åtminstone ”bra” en god tid efteråt. När det gäller ägg handlar det i minsta fall om veckor och när vi pratar konserver är det rimligare att prata om år.

Oätet, men säkert varken oaptitligt eller dödligt, kommande #prepptest

Det man kan märka av är med största sannolikhet att smakerna försämras eller att vissa produkter kan skikta sig. Helt ofarligt även om det kanske kan se oaptitligt ut i vissa fall.

Datummärkning är i stort sett till för följande:

 • Omhändertagande av konsumenten som själv ska slippa tänka och ta egna beslut.
 • Ett arv från en tid då det gick helt annorlunda till. (typ ”Fröken Friman”)
 • Ett kombinerat säkerhetsbälte och livrem för tillverkaren.
 • Och ett sätt från tillverkaren och affären att kunna sälja mer.

Lär dig att i först hand lita på din näsa och ditt smaksinne.

Våga även att provsmaka grejer som inte är helt nya.
Givetvis är det ju direkt olämpligt att leka #prepptest med gamla rostiga konservburkar 12 timmar du ska på bröllop klädd i högtidsklädsel, men det förstår du säkert själv.

När krisen kommer kan det vara väldigt bra att ha koll på vilka grejer du ska stoppa i dig först. Inte nödvändigtvis gamla prepps men för att kunna göra en grymt smart variant av ”Kylskåp och skafferi-triage*”

Vi avslutar med en historia från verkligheten:

Hr. PiP var hemvärnsungdom när det begav sig och hade en mycket schysst och rättvis fänrik som befäl. Denna fänrik berättade om den gången han hittat en av Kronans berömda guldburkar långt in i ett förråd som man brukade undvika att städa.

Denna guldburk lär ha passerat nätta 2 decennier efter det rekommenderade datumet för förtäring men efter en godkänd okulär besiktning av burkens lödfog inmundigades burken med glad aptit av befälet.

Fänriken avslutade sin anekdot med följande ord:
-”Nog litade jag tillräckligt på den berömda guldburken för att inte tro att jag skulle bli helt utslagen men jag är ändå lite besviken på att jag inte ens blev dålig i magen.”

Här finns inlägget: #prepptest – Äta gammal mat

Triage*

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepperskolan. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Prepperskolan #2 – ”Bäst före – Direkt dödlig efter”

 1. Eva skriver:

  Jag hade en påse florsocker med mig när vi gifte oss och köpte hus. Eftersom man aldrig använder florsocker (varför köpte jeg det??) mer än till den danska julespecialiteten ”æbleskiver”, så tog den slut 16 år senare. Då var bäst före datum sådär 17år gammal.
  Min man som tror att Bäst före = giftig efter, höll på att få en hjärtattack när jag berättade det. Smak och konsistens var som nytt.

  Gilla

 2. Karin Svensson skriver:

  Jag har bara en enda gång råkat ut för något som var oätligt när datumen passerats och det var sparrissoppa… Jag hade köpt lite pulversoppor, bra att ha hemma tänkte jag. Inte visste jag att de skulle stanna så länge, 6 år över datum lagade jag till en påse… oätlig, både luktade och smakade illa.
  Kryddor använde jag senast igår som gick ut 2004… he he… luktade gott, lite svagt men dög bra i grytan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s