Den svenska prepperrörelsen – Från insidan

Att gemene Svensson blir allt mer orolig för både sin egen och samhällets krisberedskap står helt klart.
Antagligen beror det på någon blandning mellan diverse 72h-kampanjer, dålig service av myndigheter, kaos i flera förorter och inte minst det påtagliga hotet från en viss diktator i öst.

När man sätter sig vid datorn eller telefonen, särskilt kring sociala medier, och börjar leta efter krisberedskap hamnar man ganska lätt i bloggsfären som handlar om just prepping. Eller ”preppare” som det så fint fick kallas av Nyordslistan, hur de nu lyckades undergå den mer allmänt vedertagna benämningen ”prepper”.

Den svenska prepperrörelsen är alltså intressant och flera av oss märker det i bland annat ökad trafik på bloggar, fler följare i sociala medier och framför allt – det både viktigaste och roligaste – att vanligt folk ser om sitt eget hus genom att köpa vattendunkar, lägga upp bilder på sin egen hemberedskap och ställa frågor om hur de blir mer förberedda inför den dag som strömmen går.

Men hur ser egentligen den svenska prepperrörelsen ut?

Vi vill hävda att den faktiskt inte ens existerar. För vad skulle den då vara?
En förening?
Ett företag?
Ett ordenssällskap där man träffas i svarta koftor för att i stearinljusens sken utbyta konserver i döskallar av plast?

Det handlar bara om vanligt folk som är aktiva i sociala medier och på den vägen har hittat likasinnade bekanta.

Vad är egentligen prepping och vem är prepper?

Det är inte så enkelt att besvara men visst borde man väl kunna dra en skiljelinje mellan de som är förberedda på en kris omfattande 3-10 dygn och de som nördat ned sig ordentligt och står hemma och vakuumpackar ris för att ge bort i present till sina släktingar. ”Riktig prepper” blir man kanske först när man är nörd och satsar på att klara sig en månad.
Men det är i sig är ganska oväsentligt då prepping egentligen är människans normaltillstånd. För inte så många generationer sedan var tre årstider om året livsviktiga för att man ofrivilligt skulle bugga in och de facto överleva vintern utan att varken svälta eller frysa ihjäl.
Alla moderna uppfinningar till trots så finns det ingen självklarhet att vatten, värme och livsmedel alltid ska fungera. Det kan vara en tuff tanke för många men så är det.

Så vilka skriver om prepp?

Det är bara att spana in ex. #prepperSE-taggen på twitter. Där finns det en salig blandning. Likt en chokladkaka. Den stora hela är väldigt god även om det finns ett par nötter här och där.
De flesta som hänger i prepper-sfären är helt vanliga människor som tagit tag i sin egen krisberedskap i större eller mindre omfattning.
Visst finns det både ett och annat troll, både ”swärje vänner” och ”gaphalsvänster”, men det är bara högst beklagligt att de missbrukar internet genom att där kräkas ur sig sin egen ångest för vad de nu har drabbats utav.

Japp, vi är nördar

Svenska preppers och politik:

Ingen av oss upplever prepping som en politisk rörelse även om man kan se en viss tendens att många som preppar har en dragning åt det håll att de vill få bestämma mer själva och se en mindre stat men samtidigt finns det gott om gröna vågare som pysslar med exakt samma sak när det gäller självförsörjning och homesteading där det finns gott om fantastisk kunskap att läsa om.
Och egentligen har vi svårt att se att det skulle spela så stor roll just när det gäller krisberedskap både för individen och samhället i stort. Det finns inte någon som kan förlora på att vara förberedd inför en kris.

När det gäller politiska frågor vill vi bara uppmana folk till ett schysst samtalsklimat där det enda som krävs är ömsesidig respekt. Kan vi inte lyssna på varandra och föra vettiga samtal kommer krisen både snabbare och bli så in i helvete mycket allvarligare.

Prepping, kön och kukmätning?

Generellt tror vi väl båda att det kanske finns en viss överrepresentation av just karlar som skriver om prepp, åtminstone om man kikar på vår Prepperlista. Men då ska man återigen ha med sig några tankar:

 • Det är kanske lite av en allvarlig nördgrej att börja preppa på allvar och generellt kanske det är enklare att hitta manliga nerrds. (Nörd är för övrigt något vi båda tycker är fint. Det betyder att man är genuint intresserad). Kvinnliga nerrds finns det också gott om men de kanske är vanligare i kretsar av självhushållning och att virka egna kläder, för att inte tala om hur de tagit plats på gamingscenen.
 • Det finns flera riktigt intressanta kvinnor att följa på twitter som skriver om prepp och krisberedskap. Lovar att skicka upp en grym #ffse-rant om det på fredag.
 • Många av de som twittrar är anonyma. Det är inte alltid enkelt att veta vad de har mellan benen men oavsett så är deras familj oftast med på tåget.
 • Det finns fortfarande gott om familjer där ute som har en morsa som alltid håller både kyl, frys och skafferi välfyllt. Och det är den bästa preppen.
 • Varken prepping eller krisberedskap kan handla om kön. Det är bara sunt förnuft.

Herr PiP:s syn på svenska preppers:

Efter de tweetups vi har hunnit med sedan vi började twittra och blogga tycker jag enbart att jag mött en skara människor som är genuint intresserade av krisberedskap och oroliga för utvecklingen i både stort och smått. Jag har inte märkt av någon som helst jargong som man kan stöta på i ett omklädningsrum när det ska sparkas boll eller andra typer av korpen-idrottande.
Visst, uppfostrande nörderi kan väl dyka upp ibland, men kukmätning, hugga sten och välta träd har inte jag stött på.

Fru PiP:s syn på svenska preppers:

Jag var givetvis lite oroad första gången vi skulle åka på en tweetup och träffa andra preppers men jag håller helt med min make i detta. Eftersom prepping handlar mycket om att ta reda på mer och skaffa sig kunskap upplever jag att våra vänner i preppvärlden är mycket nyfikna, öppna och intresserade både av andra människor men i synnerhet av nya insikter och lärdomar.

prepperse

Svenska preppers, vapen och friluftsliv:

Vi upplever att flera som skriver om prepping, krisberedskap och självhushållning är intresserade av jakt och därför har jägarexamen, vapenlicens och ett vapenskåp med några bössor inuti. Precis som att många bara tycker det är väldigt skönt att vistas i naturen, vandra, göra upp eld och sova utomhus.

Det finns nog en en viss överrepresentation av dessa även i sociala medier. Men då ska det ju betänkas hur många hundra tusen som är jägare i det har landet, alla scouter och allt folk som bara genuint glada över att röra sig ute i naturen för att plocka bär och svamp. Alla ovan nämnda är med och tar ansvar för vår natur och fauna, jägare i synnerhet.

Det samband som råkar finnas mellan svenska preppers och vapeninnehav handlar snarare om naturintressen, viltvård och att få riktigt ekologiskt kött på tallriken än att vapnet i sig skulle vara en prepp.

Amerikanska survivalister och zombieapokalypsen?

Det finns ingen seriös prepper i det här landet som antingen tror på att en shitload med vapen & ammunition kan lösa en krissituation eller att vi på allvar kan riskera en zombieapokalyps där de döda dyker upp för att äta av dig.

Dessutom är Doomsday Preppers en tv-show de klippt ihop än det ena och än det andra för att göra någon blandning av dumheter, allvar och lyteskomik.
Det är enkelt att göra prepp till ploj, men det är inte vad krisberedskap handlar om.

Avslutningsvis:

”Den svenska prepperrörelsen” finns inte.
Däremot finns det vanligt folk som pratar mer eller mindre via sociala medier och ibland träffas och tar en bira och en skvätt rom.

”Den svenska prepperrörelsen” finns kanske lite ändå.
För det är vanligt folk som antingen är nyfikna på krisberedskap, smygpreppar i smått eller stort, fyller sin vedbod varje vår, har ett välfyllt skafferi, håller med vattendunkar i en garderob i Bagarmossen eller har anmält sig till en kurs i jägarexamen.
De kanske vakkar makaroner och leker prepptest tillsammans eller bara sett till att det finns lite mer värmeljus, ett spritkök och några konserver i hemmet.

Den svenska prepperrörelsen kanske är så enkel att den utgår från dig själv, din krisberedskap och förmåga att ta hand om dig själv och din familj i händelse av kris, krig och annat elände.

Vi gillar krisberedskap. Vi blir genuint glada av att någon tänker till och köper sig en vattendunk eller två.
Preppers finns där och vill bidra med tips och idéer.

Det finns ingen som förlorar på krisberedskap.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i krisberedskap, Prepp. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den svenska prepperrörelsen – Från insidan

 1. Pingback: SR misslyckas helt! – prepp på mitt sätt

 2. Pingback: #Krisberedskapsveckan – Par i Prepp

 3. Pingback: Låt krisberedskapsveckan leva – Par i Prepp

 4. Pingback: Prepperordspråk – Par i Prepp

 5. Pingback: Preppers är en viktig del i krisberedskapsdebatten | Par i Prepp

 6. Pingback: Stora prepperpriset – 2017 | Par i Prepp

 7. Pingback: PiPs årskrönika 2017 | Par i Prepp

 8. Pingback: Det stora prepperprisets historiska gestalt 2018 | Par i Prepp

 9. Pingback: Stora prepperpriset – 2018 | Par i Prepp

 10. Pingback: Social prepping, DN och Jonstad | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s