Biltongbur

Ett sätt att konservera och ta hand om mat är att torka kött, eller i vårt fall närmare bestämt göra biltong.
Vi började att experimentera med det här förra sommaren och det kommer ett uppföljande inlägg på hur man faktiskt (inte) gör bra biltong.

Det första vi gjorde var en skiss på en ”biltongbur”, som vi kallar den.
Men till syvende och sist är det bara ett insektssäkrat utrymme för att hänga in precis vad man känner för.

img_6124

En riktig Mamma Mu-koja..

Vi började med att skissa upp en tanke om hur det kunde se ut. Efter det köpte vi virke, mestadels reglar (45×45) men även läktbitar (28×45) för att göra dörren till vår biltongbur.

img_4066

Vi gillar torx-skruv.

Vi fortsatte med att bygga två sidor som vi sedan satte ihop med längsgående 2″2-reglar.

img_4068

Ramen klädde vi med myggnät som häftades flitigt.

 

Framsidan kom till genom en dörr och mer myggnät.

biltongbur2

img_4078

Notera krokar på kvastskaft, reglar för ett nedre våningsplan samt hur flitigt vi häftat myggnätet.

 

img_4079

Nästan färdig biltongbur

img_6122

Mellan dörren och stommen har vi satt en tätlist för att säkerställa att inget oknytt tränger sig in.

img_4076

Låsbeslag ska gå i spänn, annars gör de ingen nytta.

Så hur gör man det här?
Sätt igång och skruva, häfta och experimentera. Det fungerar lika bra i Sydafrika eller skaune som på en usel balkong i Ulricehamn.

Bygg på bara!
Det värsta som kan hända är att du lär dig hur man inte ska göra.

Länkar:
Stomme, 45×45
Dörr, 28×45
Myggnät
Kvastskaft
Krokar
Gångjärn & låsbeslag
Tätlist
Tak

 

Om pariprepp

Redo för krisen
Det här inlägget postades i Prepp. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Biltongbur

  1. Karin Svensson skriver:

    Jag bor i Ulricehamn och har balkong… så det är väl bara
    att sätta igång med bygget.

    Gilla

  2. tattoofreak13 skriver:

    Har ni börjat testa ert microfängelse än? Och isof med vad ? 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s