Skyddsrumsprepp

Eftersom det är #krisberedskapsveckan tänkte vi passa på att slå ett slag för en fantastisk infrastruktur som lever kvar i det här landet.

Runt om i städernas källare finns de fortfarande kvar. Lär man sig vad man ska kolla efter dyker skyltarna upp titt som tätt. På allt ifrån skolor till hyreshus och bostadsrätter byggda under det kalla kriget.


Tyvärr är underhållet ofta eftersatt och en rikstäckande beredskapsövning skulle mest sannolikt leda till ett oorganiserat kaos. Men steg tas för återta förmåga och funktion i en av få delar som inte gick att kasta på sophögen tillsammans med resten av det civila försvaret.

Vi bor idag i just ett sådant hus som har kvar ett riktigt stort och fint skyddsrum. Ena halvan är lägenhetsförråd och andra är cykelförråd. Skyddsrumsdetaljer saknas dessvärre. Det har hyresvärden samlat ihop i ett annat skyddsrum på området.

Idag har vi dålig ordning på vår bug-skyddsrumsprepp men #krisberedskapsveckan till ära får vi ändra på detta.


I källaren står idag inte mycket mer än en låda som innehåller vår mest ohanterliga vattendunk (Tjocka Bertha kallas den hemmavid), en flaska vodka, pappersservetter samt en rulle soppåsar.

-Visste ni att ett skyddsrum ska vara dimensionerat för att tåla inte bara tyngden av det sammanfallande huset utan även rasmassor av intillliggande byggnader?

Vi har helt sonika tänkt att rycka med oss våra BoB:s och rusa ned i källaren om det blir #dåligstämning. Skyddsrummet må sakna erforderligt skydd för okonventionella stridsmedel men man får helt enkelt gilla läget.

Har ni en egen skyddsrumsprepp, en krislåda i källaren? Vi tar gärna emot tips om ni har idéer på extra smarta prylar att förvara i vårt källarförråd.

Om du inte har koll på vart ditt närmsta skyddsrum finns rekommenderar vi att ni kollar upp det omgående. Sverige är dessvärre inte immunt mot krig och elände.  Här kan ni gå in och söka på er adress: Hittaskyddsrum.se

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i krisberedskap. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Skyddsrumsprepp

  1. tattoofreak13 skriver:

    Några tips att ha i källaren vid en eventuell BO. Kofot är bra om man skulle behöva ta sig ut sedan 😉 sen ett järnspett givetvis. Två universalnycklar som öppnar de flesta dörrar så att säga. Sen hade jag nog kanske förvarat 2 större syrgastuber som man servat emellanåt några extra ransoner mat om man blir kvar ett tag. Några flaskor whiskey, första hjälpen och sist men inte minst en jävlans massa batterier och värmeljus. Har hur mycket tips som helst men är man ullhare som jag så är man inte riktigt så tät att man kan lägga en förmögenhet på skyddsrummet 😉

    Gilla

  2. Pingback: Låt krisberedskapsveckan leva – Par i Prepp

  3. Pingback: Om kriget kommer | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s