Preppa i lägenhet

Häromdagen dök ett för oss nytt ord upp, ”preppernormen”. Och med det en faktiskt väl befogad fråga; går det att preppa när man bor i lägenhet?

Kort och gott är svaret busenkelt, klart som tusan att man kan preppa överallt. Att det blir mycket snack om gårdar i skogen handlar snarast om att många preppers verkar dela uppfattningen att det är skönt att få vara i fred (utanför stan) och att klara sig själv exempelvis genom att lära sig att odla sin egen föda. Gärna ackompanjerat av ljudet från en hönsgård.

Så är det det dock inte för vår del, att vi skulle ha svart bälte i lägenhetsprepping låter vi vara osagt men något har absolut vi lärt oss under 1,5 år som medvetna preppers och det tänkte vi dela med oss av här.

Börja med att fundera på din egen situation
Du som bor i lägenhet, hur ser den ut? Boendeform är ganska ointressant, tänk snarare i termer av vad för utrymmen du har.
– Har du en stor lägenhet eller lever du redan trångt?
– Är lägenheten nybyggd eller gammal?
– Hur är det med tillhörande förrådsutrymmen?

IMG_4682

En byrålåda med dasspapper

Allt sedan miljonprogrammet tog fart har lägenheternas förvaringsutrymmen minskat. Man får vara glad om det ens finns en skjutdörr för jackor och skor i en nybyggd hyresrätt. Men går vi tillbaka till lägenheter byggda under efterkrigstiden finns det ofta generöst med garderober. Allt från linneskåp via städskåp till hela garderobsväggar. För att inte tala om köket där den nya standarden då var att hemmafrun skulle ha gott om plats för porslin och karotter.
Således har lägenhetspreppern olika förutsättningar och får hitta på olika strategier för att förvara sin prepp.

IMG_2738

Vatten, värme och vin

Att preppa i lägenhet är att vara streetsmart
Det gäller att hitta lösningar på de mål du själv sätter upp. Om du ska bli en sådan förhatlig doomsday-prepper kan du sluta läsa redan nu, för din lägenhet kommer ändå se ut som en otäck bunker. Men normala människor som vill ordna en bra krisberedskap, eller prepp, gör det enklast genom att bestämma sig för vad man behöver ha hemma.

Bra startprepp är några dunkar vatten, spritkök med bränsle, alternativa värmekällor och mat med lång hållbarhet som inte måste stå i kylskåp.

Lägenhetsförrådet
Även om de oftast utgörs av små gallerburar fyllda med skräp, skidor och gamla minnen är lägenhetsförrådet ett utmärkt utrymme att förvara prepps i. Dessutom kan man med fördel göra det i smyg genom att ha vattendunkar och annan krisberedskap i helt vanliga omärkta flyttkartonger. Och det gäller oavsett om du gömmer preppandet för grannar eller en oförstående livspartner.

Det allra viktigaste
Frigör plats i lägenheten genom att göra dig av med det som ändå bara ligger och skräpar. Att kunna härbärgera en plastlåda krisberedskap kanske är viktigare än att ha kvar framlidne morbror Torstens papplåda med torkade lackskor och tillhörande strumplästen. Inte ens dina egna gamla luktande sandaler är väl egentligen nödvändiga att spara (dessa kan med fördel kastas även om de skulle befinna sig i lägenhetsförrådet för att frigöra plats där).

Om du bara kan frigöra lite utrymme avsedd för prepp och krisberedskap så kommer du snart kunna klara flera veckors kris för dig själv och din familj.

IMG_2559

Värmeljuspimpad prepp från förra vintern

Olika lägenhetslösningar
Använd det du har och försök att hitta kreativa lösningar.

 • Kan du ha utdragslådor under sängen tar du till vara på väldigt mycket utrymme som ändå bara samlar damm. (och skönt att slippa dammsuga där varje vecka)
 • Vad hittar du egentligen längst in i ditt skafferi idag? Kasta gamla halvfulla glöggflaskor och skaffa mer torrvaror. (har dock aldrig hänt oss, mer än några gånger om året…)
 • Bor du i en riktigt gammal lägenhet finns det säkert massvis av konstiga små utrymmen att förvara saker på. (vi bodde med kattvindar tidigare men då hade vi inte vett att preppa)
 • Inkräkta med fördel på din vanliga garderob genom att ”höja golvet”. Låt ett hyllplan vila på vattendunkar och så kan en trådback stå på det nya hyllplanet istället för på botten.
 • Våga utnyttja höjden. Har du mindre utrymmen, ex. en gästtoalett, så kan du platsbygga en hylla eller ett skåp ovanför.
 • Sprid gärna ut din krisberedskap på flera ställen för att utnyttja döutrymmen. Ska ni ändå rida ut krisen hemma så finns det ingen anledning att överarbeta det med speciella garderober enbart för prepp.

Och som alltid så är kunskap den bästa preppen. Det är den man ska dryga ut med egna förråd.

Nedan följer lite bilder på våra och andras lösningar:

IMG_3126

Välj vattendunkar i hårdplast som passar dina utrymmen

IMG_4038

Att ställa trådbacken under sina dunkar går också…

IMG_2666

Mellan dunkarna har vi gjort en avlastninghylla bestående av en plåtbit, wellpapp och silvertejp

IMG_4043

Två veckors mat i fyra plastbackar. Måttade för att stå i ett överskåp

IMG_3483

I toppen på en fylld preppgarderob kan man använda en stång för att förvara några extra tomdunkar

Bilder från andra preppers:

DB8lGftWAAAKXsg

En prepper har alltid lätt att hitta plats för krisberedskapen

_m7Uq1yn

Och en annan prepper vet hur man får in mycket föda i ett litet skåp.

Och vill man bli en riktig survivalist är det hetaste på bostadsmarknaden en s.k. ”Walk-in-prepp”. Det är svart bälte i lägenhetsprepping!

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Preppa i lägenhet

 1. J skriver:

  Jag är visserligen ingen prepper, men om jag tänker på min beredskap jag har är det ju egentligen bara vattnet som tar upp någon större plats . Visserligen tar maten plats, men … det finns ju dedikerad plats till mat i i stort sett alla bostäder, så att ha en månads behov av mat hemma är inte speciellt svårt och är man dessutom beredd att offra lite yta som tidigare rymde till exempel en back med gamla tidningar som av någon orsak kom med i flytten så är det ännu enklare.

  (vattnet är för övrigt inget jag ser som ett problem, jag har det uppdelat i femlitersdunkar och en femlitersdunk kan man få in på ganska många ställen även i en liten lägenhet)

  Gillad av 1 person

 2. Mycket bra skrivet (som vanligt). I lägenhet kan man ju sällan sikta på att klara sig ett år, även om det går om man verkligen vill. Men ni visar tydligt med era bilder att man kommer långt bara med en garderob. Lägg sedan till ett välfyllt skafferi så klarar man sig länge. Håller verkligen med om att det som gäller är planering. Det finns utrymmen i alla sorters lägenheter, det gäller bara att hitta dem. Vi bor i en så’n där modern och nybyggd lägenhet som inte har några uppenbara ”extrautrymmen” utan det är trångt och platsbrist mest överallt. Trots detta har vi högt i tak vilket innebär mycket utrymme ovanför garderober och liknande. Under sängen är också ett bra förslag, för det utrymmet använder man ju oftast inte. Som ni skriver, det är bara att bli lite kreativ så hittar man ganska mycket plats. Ni är ett riktigt föredöme och inspiration för lägenhetsprepping!

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Låt krisberedskapsveckan leva | Par i Prepp

 4. Pingback: Fler preppers? – prepp på mitt sätt

 5. isabelle Anger skriver:

  hur länge håller vatten sig ”fräsch”? jag menar hur ofta måste man byta den? gammal vatten blir ju inte gott…

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Ursäkta det sena svaret, vi är bättre på twitter än i bloggens kommentarsfält.
   Förvarar man det mörkt och svalt har det god hållbarhet. Vatten i sig har inget bäst före-datum så som andra livsmedel men nyckeln är att redan rent vatten skall förvaras i rena kärl. Om detta görs i som ovan nämnt räcker det alldeles utmärkt med att byta vatten två gånger per år. En klassisk tumregel är Jul och Midsommar. Här har vi skrivit mer om vatten: –>> https://pariprepp.se/2017/01/27/prepperskolan-1-att-rengora-en-vattendunk/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s