Preppers är en viktig del i krisberedskapsdebatten

I förra veckan publicerades ett debattinlägg hos tidningen Tjugofyra7. Det handlade om att ”prepperrörelsen” är en dålig måttstock för krisberedskap och att prepping inte ska blandas ihop med hemberedskap.

Att ge sig på svenska twitterkonton och bloggar som skriver om krisberedskap, prepping och närbesläktade områden är ett lågvattenmärke. Det är tyvärr inte på något vis unikt för just ovan nämnda inlägg utan är allmänt vedertaget av nästan alla som försöker sig på att berätta om just preppers.

Mycket sannolikt beror det här på att de som skriver om svenska preppers faktiskt inte har någon aning, över huvud taget, om vad de skriver om. Men istället för att införskaffa fakta så är det enklare att skriva raljerande inlägg där foliehattsvikande kombineras med prat om jordens undergång och saltas med Youtube-klipp på en annan ”jävla texasgubbe” som har alldeles för många vapen hemma och därtill skryter hämningslöst om det.

Svar på tal
Först i debattinlägget nämns några rader om att MSB verkar för stärkt hemberedskap och att de försöker nå ut genom sina egna kanaler. Därefter skrivs om att #krisberedskapsveckan har instiftats och genomförts för första gången som en återkommande satsning.

Att folk läser dinsäkerhet.se är givetvis väldigt bra och vi vågar slå vad om att hemsidans besöksstatistik har pekat rakt uppåt det senaste året. Krisberedskapsveckan är i sig också ett väldigt bra initiativ men med tanke på den långa planeringstiden har den till syvende och sist fått ett tämligen lamt mottagande hos kommunerna.

Att suget efter allt från hemberedskap till självförsörjning inte har varit så här stort sedan gröna vågen och Om kriget kommer-tiden låter vi tala för sig. Många vaknar upp och ser hur beroende man har kommit att bli av sköra system och finner råd och glädje av att ställa frågor till svenska preppers.

Prepperrörelsen
Hemberedskapen tillskrivs ha fått en egen rörelse och det är en prepperrörelse med rötter i USA. Den har vi, som ändå får ses ha tämligen god insikt, berättat om på egen hand i vårt inlägg om Den svenska prepperrörelsen – Från insidan. Rekommenderad läsning för alla som vill veta mer om prepperrörelsen.

Att genom egen okunskap ta sig frihet att klumpa ihop ”prepperrörelsen” som en enda massa, där amerikanska Doomsday preppers likställs med engagerade enskilda krisberedsivrare (som oss själva), bidrar dock inte med något annat än misskreditera preppers i debatten om ökad krisberedskap. Och att vi i efterföljande twitterdiskussion ska behöva förhålla oss till några ”ideologiska rötter” känns bara skumt.

Raljerande och den stora kollapsen
Vem som raljerar över vad kan man verkligen fundera över. Att preppers bara skulle lägga fokus på dystopiska kollapser är inget annat än ren bullshit. Bland svenska preppers är det extremt lite fokus på jordens undergång och Zombieapokalyps. Den enda vi känner till med specialfokus på zombieöverlevnad kallar sig själv inte ens prepper.

Svenska preppers skriver, helt oberoende av varandra, i största allmänhet enbart om hur de själva gör för att förbättra sin egen krisberedskap. Det görs från varje enskild individ ifrån sitt öppna konto eller som i vårt fall bakom en pseudonym. Man delar tips, ställer frågor och diskuterar högt och lågt om prepping liksom hundra andra grejer.

Att dessutom tillskriva ‘oss’ att ”Rörelsen tycks betydligt mer bekymrad över ”osäkerheten runt om i Europa” än över de vinterstormar som har ställt till det för hushåll runt om i Sverige de senaste åren” är lite av en härdsmälta, mer om det nedan.

En blåslampa i röven.
Twitterpreppers och svenska prepperbloggar är ofta vassa i tonen. Vissa är det på saklig grund, andra är dumma i huvudet och därtill borde en och annan ibland visa tecken på lite mer ödmjukhet MEN det spelar faktiskt ingen roll. Det är debattens natur och så länge inte journalister, lektorer eller ens MSB själva är intresserade av att förstå vad svenska preppers pysslar med så kommer vi ändå aldrig få till en bra dialog.

Och om vi kollar på att MSB faktiskt har fått i uppdrag att återuppbygga ett civilt försvar så räcker det verkligen inte att nöja sig med 72h för isolerade vinterstormar. Det har vi berört tidigare när vi skrev om att ”72h är bra men det räcker inte.” Härdsmältan ligger i det faktum att landets civila beredskap är så dålig att det inte finns några lösningar från timme 73 och framåt i en större och mer omfattande kris. Säkerhetsläget kring Östersjön blir sämre och sämre för varje dag och blir vi indragna i händelser bortom fredstid så kommer det att visa sig hur fel det var att sätta ribban på tre dygn och Stormen Gudrun.

Många svenska preppers deltar i debatten enbart för att de vill agera en blåslampa i röven på både myndigheter och privatpersoner. Det börjar bli väldigt bråttom att nå ut med budskapet om hur dåligt rustat samhället är inför en omfattande kris.

Det finns dock inget motsatsförhållande mellan att försöka vara förberedd inför en katastrof och att vara förberedd inför mindre omfattande kriser. Alla seriösa preppers är lika intresserade av att diskutera tips för vad man kan ha med i bilen eller handväskan varje dag som hur viktigt det är att få i sig tjänligt vatten.

Prepperrörelsen är intressant
Olika prepperkonton och bloggar dyker upp varje vecka. Följare och läsare ökar hela tiden. Det har kommit att bli väldigt många som är intresserade av sin egen hemberedskap. De hittar råd och tips hos preppers.

Vi talar givetvis bara för oss själva och kan inte på något sätt säga att vi företräder alla svenska preppers. Men för att dra nästan alla över en kam så vågar vi påstå att folk sätter sig och twittrar och bloggar på sin fritid för att de tycker det är både roligt och viktigt! Vi vill inte att våra vänner och grannar ska behöva dricka otjänligt vatten när kranen inte spolar och flaskvattnet är slut i butiken. Därför engagerar vi oss och försöker väcka uppmärksamhet innan krisen kommer.

Svenska preppers borde ses som de är. En välkommen och engagerad kraft i krisberedskapsdebatten.

Vi avslutar blogginlägget med ett citat från ovan länkade debattinlägg:
”All beredskap kan tyckas vara bättre än ingen beredskap, men jag tror att den form av krisberedskap som stora delar av prepperrörelsen förespråkar är en typ av krisberedskap som många hushåll har svårt att identifiera sig med”

 • Själva har vi kört den linjen sedan vi började skriva på twitter, ”all prepp är bra prepp”, just för att det är så enkelt.
 • Vad för krisberedskap ”prepperrörelsen” förespråkar går alldeles utmärkt att ta del av genom sätta sig och läsa vad som faktiskt skrivs hos de olika bloggarna.

Vi vill dessutom se

 • Tydligare och bättre råd från myndigheter. Det är hög tid att byta växel och nå ut till en bredare massa.
 • Mindre demoniserande kring att preppers bara skulle fokusera på jordens undergång. -För den skulle inte ens en prepper överleva.

Häng med svenska preppers!
Öka på din egen krisberedskap. Läs svenska prepperbloggar. Följ med i twitterflödet och delta i samtalet. Ställ dina frågor under #prepperSE

prepperse

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, Debatt, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Preppers är en viktig del i krisberedskapsdebatten

 1. Fredrik skriver:

  Tack, väl rutet, fortsätt med ert bloggande, ni är engagerade, duktiga och kommer med fler praktiska råd än msb 🙂

  Gillad av 2 personer

 2. Bra skrivet! Vet inte många preppers i Sverige som jag skulle anse som ”extrema”, de flesta av oss använder bara sunt förnuft.

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Social prepping, DN och Jonstad | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s