Prepperskolan #4 – EDC

Nu är det dags igen med lite grundläggande preppertips.
Prepping handlar som bekant inte om vapen och bunkrar utan snarare om sunt förnuft. Både i och utanför hemmet.

EDC, Everyday carry

”EDC” är ett begrepp som ofta förekommer när man pratar med preppers och det kan verka både jobbigt, tokigt och alldeles för mycket om man som något ovan fastnar i en twittertråd där folk tillsynes kan verka ha själva MacGyver med sig i en stor packning på ryggen. Men så krångligt är det faktiskt inte.

I preppertermer betyder EDC ”Everyday carry” och det innefattar saker man allt som oftast tar med dig hemifrån, varje dag. Men EDC är något som alla människor mer eller mindre tänker på varje dag. Själva rabblar vi ramsan ”(snus), plånbok, mobil, nycklar” innan vi kliver utanför dörren och åker till jobbet. (Just snuset är dock endast förbehållet Herr PiP.)

Jackfickor, ryggsäckar och portföljer innehåller allt som oftast några bra-att-ha-saker. För att inte tala om en vanlig kvinnans handväska som verkar kunna innehålla hur mycket som helst!

Alltså är EDC vardag för de flesta människor och i sig en bra prepp. Frågan är bara hur man kan utöka den med mer krisberedskapstänk för sin egen skull. Där tänkte vi berätta lite om hur vi själva gör med våra EDC:er.

Vår vardag

Vi tar i regel med oss varsin ryggsäck när vi går hemifrån. De är stora nog för att kunna ta med sig ett extra ombyte (eftersom båda våra arbeten kräver det) men innehåller samtidigt en bas av viktiga bra-att-ha-prylar.

 • Ett par små plastflaskor med vatten (ex. loka)
 • En pappersrulle
 • Nya underkläder och strumpor
 • Bindor och tamponger
 • Multiverktyg
 • Lite godis och jordnötter
 • Powerbank och laddsladd
 • Första förband och kit med bl.a. skoskavsplåster och värktabletter
 • Extra hemnyckel
 • Block, pennor och vattenfast spritpenna

Spegling av väskor

Eftersom Herr PiP har en något större väska har vi också valt att spegla den med Fru PiP, numera känd som Mörksuggas, väska. Därför innehåller även den ett ombyte med hennes underkläder, mensskydd och erforderliga laddsladdar. I och med det så kan vi ge oss iväg tillsammans, fast med bara en handväska, och ha bra grejer med oss så vi klarar ett strömavbrott i kollektivtrafiken, en bilkö eller några extra möten med korkade kunder.

Några av våra EDC-prylar

Det preppiga lilla extra

Vill man preppa sin vardag lite extra går det att fortsätta hur långt som helst. Det viktigaste är dock att veta vad man håller på med hur man tänker använda det man har med sig. Det finns ingen lycklig prepper som bär 7kg prylar i ryggsäcken och inte vet varför vederbörande gör så.

 • Packa grejer i täta plastpåsar eller i särskilda askar
 • Ficklampa/och eller pannlampa med extra batterier
 • Är man utbildad och vet hur man hanterar en Tourniquet är det en grymt bra grej att ha med sig.
 • Morakniv är ett väldigt mångfasetterat verktyg (fast där bör du läsa på knivlagen, för din egen skull)
 • Andra verktyg som multiskruvmejslar och små koben.
 • SHTF-mobil

Prepping är för alla

Precis som att alla kan se över sin krisberedskap i både stort och smått så kan alla preppa. Det viktigaste att förstå är att det börjar, och slutar, hos dig själv. Preppar du för dig själv, i din egen situation och för dina egna förutsättningar, så gör du alltid rätt. Prepp är krisberedskap och krisberedskap är alltid rätt.

Fundera gärna på vad som utgör din EDC idag och hur du kan växla upp den med en eller ett par saker extra ifall något oförutsett skulle hända.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, krisberedskap, Prepperskolan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s