Om kriget kommer

I väntan på att myndigheterna ska ge ut en ny version av den ärevördiga ”Om kriget kommer” så tänkte vi presentera en egen version.

”Om kriget kommer…”

..är en term. Precis som att preppers ibland raljerar över en zombieapokalyps så har innebörden ”om kriget kommer” samma budskap. Preppers skojar om ”Zombieapokalypsen” för att det är ett internt skämt som baserar sig i att om man klarar en zombieapokalyps så klarar man allt. Samma sak gäller för ”Om kriget kommer”. Att Sverige skulle hamna i krig är dock en bra mycket större risk, än att vi bara skulle bli hjärndöda och tokiga och vilja äta grannens hjärna, och därför bör man se ”Om kriget kommer” för vad det faktiskt är, bra råd inför dåliga situationer.

img_5550

#Prepptest, strömmen går.

Kan man försöka förbereda sig inför det värsta, alltså ett stort krig som förs på våra gator och i vår landsbygd, så är man så förberedd man kan vara. All krisberedskap skall ses och baseras i de reella hot där det värsta som kan drabba oss är den yttersta måttstocken. Att börja förbereda sig på ett strömavbrott som varar ett par dagar är givetvis inte fel, all prepp är bra prepp, men med en högre ribba kan den personliga krisberedskapen få effekt. Inte bara för individen utan även för det totala försvaret och landets uthållighet i stort.

Så våga tänk på vad du själv ska göra om kriget faktiskt kommer. Gör du så gott du kan så kan du snart själv raljera över hur enkelt det var att ordna 72h-krisberedskap för ett strömavbrott och därtill stå bra mycket bättre rustad.

Om kriget kommer:

– Så kommer det överraskande och med hård kraft. Kanske märks det knappt i din landsände mer än på avbrott i elförsörjning och telekommunikationer. Bor du på andra ställen kan det bli betydligt mer obehagligt där man märker av förbekämpning i form av kryssningsrobotar och allmänt kaos. Det allmänna kaoset kan vara allt ifrån oroliga vanliga människor till beväpnade förortsgäng och medborgargarden av lågpanniga ”swärje vänner”.

Oavsett vilken kris som kommer så har Urvaken redan sagt det viktigaste; Du har vad du har när krisen kommer. Att vara förberedd är det allra viktigaste för din krisberedskap, oavsett om det är ett vanligt strömavbrott, krig eller en regelrätt zombieapokalyps.

_m7Uq1yn

Läsarbild, mycket prepp på liten yta.

Våra råd, om det verkligen barkar åt helvete:

  • Om VMA ljuder vid någon annat tillfälle än när den borde låta så bör du stanna hemma och vidta första åtgärder.
  • Om saker och ting verkar mysko och allmänt uppfuckade, fast utan VMA, så borde du ta dig hem så fort det bara går. -Tänk grejer som explosioner, strömavbrott, hysterisk kommunikation i sociala medier osv.
  • Är du inte hemma bör du söka skydd hos din närmaste vän under den tid som krävs för att bilda sig en uppfattning om vad som pågår. -Betänk att din vän kanske inte alls tycker det är kul att få besök i den situationen så var ödmjuk och behjälplig.

Första åtgärder:

Preppers kallar det att ”bugga in”. Det kan låta dramatiskt men det är ganska enkelt för en vanlig svensson/lightprepper.

  • Stäng fönster, dörrar och ventiler.
  • Använd en batteri- eller vevradio för att ratta in din lokala P4, eftersom det är där information kommer ges ut.
  • Spara ihop det vatten du kan genom att fylla badkar och allehanda vattenkärl innan trycket försvinner i vattenledningarna.
  • Blir det riktigt dålig stämning kan det vara bra att veta var närmaste skyddsrum ligger.

Vidare åtgärder:

Om du redan har förberett dig något, oavsett om du har ett välfyllt skafferi, en krislåda eller rentav har smygpreppat och gömt preppotatis och vakkaroner på en massa konstiga ställen, så är det dags att fundera kring hur du använder detta mest optimalt.

  • Glöm aldrig hur viktigt det är att ha tillgång till rent vatten.
  • Hjälp till med vad du kan och samarbeta.

Och om det verkligen är kriget som kommer:

– Så kommer vi alla stå där utan fungerande betalsystem, matvaror, internet eller ens vatten i kranen. Och ytterst så ska du inte räkna med att kunna införskaffa något mer.
”Du har vad du har när krisen kommer”
Så för din egen skull, var förberedd!

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om kriget kommer

  1. Pingback: Samarbete kräver prepp | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s