Den Stockholmska Sopstriden

Ser på twitter att det kommer nyheter om någon sopstrejk i den kungliga huvudstaden och då kom vi att tänka på och diskutera sopor i s.k. SHTF-lägen. Vi vet inte riktigt hur långt gånget det är i Stockholm just nu och tänker inte heller lägga in några värderingar i den pågående konflikten utan fokusera på just utebliven borttransport av sopor och vad man kan göra åt det.

Sopor är inga bra grejer. Förutom att det luktar otrevligt så kommer soporna generera bakterier som inte är bra för folk. Dessutom drar det till sig ohyra, så som råttor och flygfän, som i sin tur gör ett gott arbete för att sprida ännu mer smuts och bakterier omkring sig.

Hjälps åt. Ett fenomen i städer (inte specifikt just Stockholm) är ju att man kan bo granne med en människa i många år utan att aldrig ha talats vid, så startsträckan kan bli lite knölig. Men under kortare kriser brukar folk kunna samarbeta ganska väl i inledningsfasen och de råd vi kommer med är att man bör försöka gå ihop med de som man delar sin inner- eller yttergård med.

Kompostera det som går. Inför ett SHTF-läge tänker vi dessutom uppvigla till brott och varmt föreslå att ni inte bryr er om att ta vägen genom kommunens byråkrati för att få ett godkännande för din kompost (vilket de annars verkar kräva i många kommuner). Blir det ett långvarigt SHTF kan komposten vara en god vän om man behöver odla.

Elda skräp

En god vän har byggt en ”elda skräp-station” med lecablock.

Bränn allt annat skräp omgående. Ordna med en eldstad för att bränna sopor i. Det luktar också otrevligt men är helt klart bättre än att skräp bara bli liggandes öppet på backen.

Skadedjur och flygfän: Vi själva har ingen större erfarenhet av att fånga annat än möss men gissningsvis kan det vara bra att försöka införskaffa råttfällor, eller bygga själv, och hålla efter dessa. 

Gällande flygfän, åtminstone måsar, skall dessa gå att hålla undan om man kan få fatt i en, nacka den och sedan sätta upp kadavret synligt på en pinne. Det både låter och är otrevligt men talar ett tydligt språk för att hålla andra måsar undan.

Visste ni att de äldsta områdena i gamla städer har fått sin gatunivå höjd med flera meter under århundradena? Då slängdes allehanda träck och sopor rätt ut från fönstret och som bekant var medellivslängden betydligt kortare än idag.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i krisberedskap. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den Stockholmska Sopstriden

  1. Eva skriver:

    Ska man ha tillstånd för vanlig trädgårdskompost (enbart växter) , eller är det för hushållskompost (inklusive matrester)?

    Gilla

  2. Eva skriver:

    Skaffa ett par katter, så håller de fritt från möss o råttor. Våra gör. Vi har 3.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s