Spaning #2 – Gröna vågen 2.0

Ett nytt fenomen är på frammarsch och vi kallar det för Gröna vågen 2.0

Den förra gröna vågen, då folk flyttade ifrån städerna ut på landsbygden, inträffade som bekant på 70-talet. Mycket skiljer sig från den vågen men gemensamma nämnare finns också. Båda kan ses som politiska protesthandlingar, om än med helt olika infallsvinklar. Att det till viss del finns en politisk botten i de två nyare gröna ”vågorna” gör att dessa bör särskiljas från de två tidigare föregångarna som dessutom skedde längre tillbaka i tiden. Därför kallar vi det inte för ”den fjärde gröna vågen” utan bara för Gröna vågen 2.0

Sårbarheten har kanske tidigare varit större på landsbygden kontra städerna men idag erbjuder landsbygden en robusthet som städerna bara kan drömma om. Många mil kraftledningar har grävts ned efter 00-talets stora stormar och nu byggs dessutom fibernätet ut. Riskerna för ett strömavbrott är alltjämt högre på landsbygden men konsekvenserna vid ett långvarigt avbrott kommer att vara enklare att hantera på landsbygden än i städerna. Särskilt med tanke på avsaknaden av landets civila försvar.

Så vad är det som händer?

Än så länge är ”rörelsen” en liten rännil men vi märker av att många delar samma intressen och mål med livet; ökad trygghet. Att städerna blir mer och mer otrygga gör att familjer hellre funderar på ett boende i utkanten eller på pendlingsavstånd från städerna. Där går det att bygga upp en egen beredskap genom odling och kanske viss djurhållning samt genom jakt och fiske. Generellt är många sugna på att återta förmågan att förstå och vistas i naturen. Även om antalet godkända teoretiska jägarprov minskade marginellt förra året finns här en tydligt ökande trend sedan många år tillbaka. Intresset ökar för jakt, viltvård och att äta riktigt ekologiskt kött.

Det gröna kortet

Skillnader och likheter

Den mest utmärkande skillnaden mellan fenomenet på 70-talet och idag utgörs av de människor som väljer att hoppa på tåget. Från den förra vågens glada hippies med ganjarökande och ofta socialistiska ungdomar är den nuvarande trenden snarare tvärtom. Idag väljer allt fler, något äldre och med god inkomst, att ge sig bort från städerna och de politiska idéerna är allt oftare av en fritänkande och liberal karaktär. Detta kan sannolikt bottna i att människor idag önskar att bestämma själva över sina liv och göra sig fria från beroendet av det allt för sårbara moderna samhället.

Störst likhet mellan fenomenen finns i protesten mot hur det samtida samhället (inte) fungerar även om det tar avstamp i vitt skilda utgångspunkter. I dagens Sverige förväntar sig gemene man att ett av världens högsta skattetryck åtminstone ska kunna leverera de mest basala funktionerna men likt förbaskat är det kris i nästan varenda myndighet. Därtill hotas både individen och landets säkerhet när polisen inte kan göra vad de borde och björnen i öster vaknat och övar kärnvapenkrig mot oss.

Framtiden

Gröna vågen 2,0 är på gång och det kan skönjas i allt från att intresset för familjens egna krisberedskap och prepping ökar till fantastiska balkongodlingar och rent av växttunnlar i villaträdgårdar. Vår spaning är att det här kommer öka markant de närmsta åren.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i spaning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Spaning #2 – Gröna vågen 2.0

  1. Pingback: PiPs årskrönika 2017 | Par i Prepp

  2. Pingback: Social prepping, DN och Jonstad | Par i Prepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s