Kontaktnät är A och O.

Här ute finns det inga sociala skyddsnät eller andra former av ”normal” service som i städerna. Man är fri men det är under sitt eget ansvar och det märks att de vi träffat är fullt införstådda med det. Antagligen skulle de nog skratta åt oss som preppar eftersom vi i staden var foliehattar och kommer hit ut där vi är införstådda med deras naturliga vardag.

Vi har börjat jobba på vårt kontaktnät. Det är och förblir den enskilt viktigaste punkten för vår framtida prepp. Vi har under helgen tagit reda på, och börjat lära känna, vår omgivning. Våra grannar och det sociala skyddsnät som de utgör för varandra. Vi har pratat med två eko-gårdar som odlar grönsaker, en mjölkgård och en köttgård. Alla vi träffat är riktigt trevliga och välkomnande, även om de kanske är lite ovana med att stadsbor bosätter sig mitt uti obygden. Vi får helt enkelt bevisa att vi är up for the task inför vad vintern kommer kasta över oss. Det faktum att vi preppat i två år ger oss en bra grund att stå på.

Vidare problem att hugga tag i är bland annat att lära känna någon som säljer färdig ved, en elektriker och på längre sikt vore det kul att lära känna jaktlagen runt omkring.

-Dagens lunch, korv. Betad inom hörhåll, dessutom förädlad och inköpt på gården näst intill.. Idag. 

Med tanke på landets usla självförsörjningsgrad finns här också fördelar och styrka om det skulle bli en omfattande SHTF. De ganska stora jordbruken i närheten kommer nog gärna kunna tänka sig vår muskelkraft i det dagliga arbetet samt att sprida ut sina djur i mindre besättningar på ex. vår mark.

Det här går att tillämpa på fler ställen och i andra situationer än vår. Bor du i en stad eller i ett samhälle är det minst lika viktigt att lära känna dina grannar. För går det ordentligt åt helvete är ni i värsta fall utelämnade åt varandra. Och dessa kontakter är något man kan börja knyta med en gång, oavsett om det är ett jordbruk eller en barnfamilj i lägenheten ovanför.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, Prepp. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kontaktnät är A och O.

 1. Konc skriver:

  Det där är något jag är riktigt usel på, har bott i min nuvarande lägenhet i snart fem år och har väl hälsat på grannarna på höger och vänster sida om mig knappt en handfull gånger under den tiden. 😦

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Full förståelse. De enda vi lärde känna hyfsat när vi bodde i lägenhet var de gamla pratsjuka tanterna. Resten tyckte mest man var helt kajko när man försökte småprata i hissen…

   Gilla

 2. Låter som att ni står inför ett härligt äventyr och jag misstänker att ni är ganska väl förberedda mentalt. Ska bli roligt att läsa om hur det går för er!

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Ska bli kul att följa er. Själv var vi två tafatta stadsbor som flyttade ut på landet för 17 år sen. Skulle tro att jag kommer att känna igen en del av er resa.

  Gillad av 2 personer

  • pariprepp skriver:

   Häftigt, det finns nog många gemensamma upplevelser! Sådana ni haft och sådana som vi kommer att få!
   Några tips från coachen nu när stenarna är oåterkallelig i rullning? 🙂

   Gilla

   • Eva skriver:

    Det vi upptäckte var att allting tar väldigt mycket längre tid än man tror. Väldigt mycket längre tid…
    Fäller man ett träd på sommaren, kan man först elda med veden hösten efter (om det ska vara effektivt). Morötter tar 3 månader att bli nåt, potatis ca 2 månader, helt vanlig grön sallad ca en månad.
    Köp bra redskap. Vi började med billighetsvarianter på sågar, sekatörer, räfsor. Håller en säsong. Skräp. Samma med verktyg, givetvis, men där kom min man med en hel del redan. Vi köpte en trädgårdstraktor för att det är skittråkigt att klippa gräs, och man kan använda den till lite annat också. Snöplog exempelvis, vi bor i slutet av en smal grusväg, och den pologas iofs av kommunen, men det är inte första prio, och vår gårdsplan får vi ta själva.
    Kontaktnätet har ni redan börjat med. Det är viktigt.
    Om ni inte är naturintresserade och kunniga innan, så köp böcker om fåglar o insekter o sånt, för det är kul att veta lite om vad som bor på samma ställe som ni, och en bra bok om vilda växter och vad man kan använda dem till (mat, medicin, giftihet osv).
    Vi borrade egen brunn, och funderar på solceller.

    Finns massor att lära sig. Massa småsaker som gör livet enklare. Man upptäcker det efterhand. Var är det fuktigt? Torrt? Var kommer solen i olika årstider? Blåst? Hur är jorden på olika ställen? Vad kan stå var?

    Jo – börja med en kompost så fort som möjligt. Det är guld värt. Och köksträdgård, jag odlar i högbädd, pallkragar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s