En historia från verkligheten #2 – Brandsläckaren

Vi borde bli bättre på att berätta om våra små anekdoter. För de är lärorika händelser, åtminstone för oss själva.

Brandsläckaren

Dessa röda trygghetstingestar kan nog vara Sveriges bredaste preppiga pryl, efter brandvarnaren givetvis. Tacka förskingringsbolagen för båda.

När vi bytte boende så tog vi med våra fyra brandsläckare från lägenheten till vårt nya hem och vi tyckte givetvis att det var bra att det redan fanns två stycken stående i kåken. (ja, de som följt oss länge vet att vi bodde i en trerummare så fyra släckare gör oss kanske till #prepperjävlar)

Den första av de två brandsläckarna som redan fanns i huset visar sig dock fort vara en besvikelse. Redan när den ska lyftas vid första dammsugningen väger 6kg pulver skit och ingenting. Den är helt enkelt tom och till och med mätaren visar att den är lika aktiv som Leif ”Loket” Olsson på ett dansgolv.

Brandsläckaren bars därför ut och kastades på sophögen.

Men som ersättare tyckte Herr PiP att man gott kunde hämta den ännu större skumsläckaren från trappan i groventrén. Den skulle minsann göra sig mycket bättre i den fina hallen som är nav i bostaden.

Brandsläckaren visar sig dock vara av en helt annan uppfattning då den i många år stått och aldrig fått göra någon nytta. Så när den lyfts från trappsteget bjuder den till en närmast explosiv fanfar av skumrester och en vattenkanonad som fortsätter medan den rullar nedför trappen och skvätter ned allt i sin väg. En väldigt förvånad Herr PiP inkluderad.

Medan den röda faran rullar nedför trappen, jagad av en blöt och till viss del nedskummad Herr PiP, undrar Mörksuggan vad som försiggår och hinner ut i groventrén där spektaklet precis tagit slut. Allting är nedskvätt och av våra två ”nya” brandsläckare finns inget kvar mer än metallskrot och en god stund av hederligt städande kvar.

Så vad vi lär vi oss av det här?

  • Lita inte på något, särskilt inte brandsläckare man inte kontrollerat. I värsta fall kan de vara tomma.
  • Lyft inte brandsläckare i handtagen. I värsta fall kan de fungera alldeles utmärkt men sakna sprint.
  • Införskaffa utrustning som ni har koll på.
  • Och köp med fördel en extra brandsläckare. All prepp är bra prepp.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i anekdot, Filurande/Flum, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s