Vår preppresa #10 – Livsomställning

Mycket händer och vi försöker att hänga med…

Idag har det gått två år sedan vi startade vårt twitterkonto. Det är också vår andra födelsedag som twitterpreppers.

Att vi alltid varit på väg från stad och lägenhet är ett faktum. Vår preppresa har dock gjort oss så mycket bättre förberedda på att landa mitt ute på landet. Det vi inte kunde förbereda oss för var den ström av händelser som en flytt kan innebära. Det mest omkullkastande kom i och med Skarp händelse #1. Fortsättning följer med hennes version samt omplåstrings-rutinerna som vi fortfarande ägnar oss åt.

Vi spenderade vår semester åt att köpa ett hus och sedan packa ned vårt liv i flyttkartonger. Efterföljande månader gick åt till att leva i två boenden där det inte var ordning och reda någonstans. Vi har varit en brandkårspatrull som försökt lösa de mest akuta uppgifterna allt eftersom och mestadels har vi än så länge främst släckt bränder.

Det är skitjobbigt.

Konsten att landa i ett hus

Under detta kaoz har vi försökt att vidhålla två mål. Det första är att komma i ordning kvickt, för att vardagen ska slippa vara ett flyttkartongskrig och att komma i ordning organiserat. Så vårt hem kan vara förberett för den vinter som utan tvekan närmar sig med stormsteg.

Vi har fokuserat på, och löst, följande:

 • Organiserat vårt nya hem så att alla rum är fungerande och inte belamrade med flyttkartonger.
 • Renoverat vedspis och låtit installera en rejäl täljstenskamin.
 • Vintersäkrat oss med en massa god värme, i vedform.
 • Och börjat stoppa det förfall, som alla hus står inför, men alldeles särskilt ett som under en längre tid stått obebott.

Saker och ting blir lidande

Under denna period har vi satt allt åt sidan och det gör oss ont, även om det är nödvändigt. Vi har tummat på allt som går. Från arbete till fritidsintressen. Från hobbys till relationer, inte vår dock. Till och med vårt engagemang på både blogg och twitter har knuffats åt sidan. Bara för att vara brandkår i vårt egna hus.

img_8469

Nej, det är inte vår gård.

 

Steg tillbaka till ett normalt liv

Vi har försökt att hitta både fritid och egentid den senaste månaden. Det går långsamt och är rätt trögt. För så fort man slappnar av och känner energi så står man där igen, rätt som det är, och skruvar i någon jädra kontakt eller eller river i de belamrade sidovindarna där flyttkartonger och gamla synder har landat.

Prepperpodden…

…var hos oss häromdagen och vi spelade in ett avsnitt. Det gav oss lite mer tid till att fundera på hur fort hjulen snurrar i våra liv men hur roligt det samtidigt är. Vi kommer dyka upp där igen, både tillsammans och enskilt. Så in och lyssna, och stöd gärna podden, på Patreon.

PiP:s framtid

Preppande i lägenhet håller på att bytas ut mot ett liv på landet. Våra liv förändras och vårt preppande med det. Från att ha haft en relativt trygg hamn i hyreslägenhet (även om vi ogillat att bo i den) har vi nu flyttat till något som länge varit vår dröm men som på många vis är mycket mer sårbart och kräver eftertanke, omtanke och handling. Vår blogg och vårt twittrande kommer ta en sväng mot självhushållning, hur det är att kossor som granne och hur roligt man kan ha det när man ska odla och hugga ved. Eller sitta och halvfrysa räva av oss när el-ledningen blåst omkull och vår prepp kanske inte räcker. Givetvis kommer även delar av det vi gör med själva huset också bli små anekdoter för de som följer vår resa.

Vi kommer fortsatt att vara en blåslampa i röven gällande all krisberedskap. Slå vattendunkar i huvudet på vanligt folk och skälla på myndigheterna som kommer med otillräckliga råd.

Vi kommer fortsätta att bjuda på våra egna misstag.

Vi kommer att finnas där för alla som vill göra sin egen preppresa och som ber om råd eller tips.

Vi eldar, alltså är vi. Ni kan se våra samlade inlägg om preppresan här.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Vår Preppresa. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vår preppresa #10 – Livsomställning

 1. Jag har verkligen saknat era inlägg, men förstår att det är mycket annat som kommer emellan just nu. Jag hoppas på samma ”problem” inom en framtid, vi letar hus för fullt men hittar inte riktigt rätt. Måste vara skönt att båda vill ha samma typ av boende, så är det inte hos mig. Men en kompromiss kan också bli bra. Ser fram emot att läsa om hur det går för er, stort som smått.

  Gillad av 1 person

 2. Teknikprepper skriver:

  Ser fram emot ert bloggande om livsstil på landet som preppers, ni är grymma 🙂

  Gillad av 2 personer

 3. Eva skriver:

  ”Och börjat stoppa det förfall, som alla hus står inför, men alldeles särskilt ett som under en längre tid stått obebott”

  Puha… vi köpte ett gediget danskt hus, som var dubbelmurat med tegelsten och isolerat ordentligt. Hade stått tomt i 1.5 år, det var ett dödsbo. Vi upptäckte fukt i väggarna och det var en längre renovering som tack o lov betalde av försäkringen för det var fel i grunden, uppstigande fukt som gick via golven upp i väggarna.

  Värm upp huset!!! Lufta ut (skit i att ni eladar för kråkorna nu i början). Om huset stått tomt så ska det torkas ut.
  Ha koll på väggarna – vad är det byggt av? Om ni får salpeterutfällningar (ser ut som små bomullstussar, och smakar salt) så har ni fuktproblem. Det kan avhjälpas med mycket ventlilation och värme. Om ni har en fläkt så sätt upp den så att luften cirkulerar. Gör inte felet att inte värma upp alla rum. Dålig ide.Skitdålig ide.
  Kolla hängrännor och stuprör, rensa dem om de är tillstoppade. Om ni har takfönster, rensa runt dem så att vattnet kan komma bort annars rinner det kanske ner i takkonstruktionen. Vis av erfarenhet.
  Ha koll på om ni får imma på insidan av fönsterna (dåligt) eller utsidan (bra).

  Om ni redan ha koll på detta så bli inte irriterade för att jag skriver det. Känn er kloka istället 🙂
  Vi var inte sådär jättekloka….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s