Pensionen, det stora prepptestet

Vi både är och känner oss fortfarande unga. Att pensionen, redan före det nya förslaget, ligger långt fram är vi medvetna om och vi har inte heller vidtagit några större åtgärder för privat pensionssparande. När allting kommer omkring är det väl lite av en nationalsport att skjuta de frågorna framför sig. Vi är absolut inte undantagna i det fallet.

Dock kommer det antagligen hinna hända väldigt mycket på de 30-35-40 åren innan det blir ”vår tur” och vi är överens om att det faktiskt inte finns några som helst garantier för att dagens system ens finns kvar när det väl är dags.

Pensionsfrågan är här för att stanna. Den rör upp känslor och är ytterst påtaglig för vanligt folk. Efter att ha yrkesarbetat hela sina liv, och dessutom betalat in enorma summor i skatt, kommer det tids nog väcka en vrede som kokar över. Med all rätta kommer de att undra; vad fan får jag?

Samhällskontraktet håller på att luckras upp. Det leder till att oförberedda människor tar dåliga beslut på både valsedel och i det verkliga livet. Mer om samhällskontraktet följer i senare inlägg.

Den enda reella åtgärd vi påbörjat inför framtiden är att göra oss själva mer fristående. Vårt mål är att bo billigt och delvis kunna leva av naturen. Vi har många år på oss att bli skuldfria och samtidigt lära oss hur vi bäst kan bruka vår mark. Att inte vara beroende av heltidsarbete för att överleva är en bra prepp men allting börjar med samma sak. Och det är att skaffa kontroll över utgifterna.

Ved är billigt men kräver egen arbetsinsats. Samtidigt ger den mer påtaglig mindfulness än vilken målarbok som helst.

Tids nog kommer även vi behöva sitta ned och planera hur vi ska förhålla oss till det pensionssystem som en gång kanske blir vårt, fast än så länge kan vi använda de orange kuverten för att tända i vedspisen med…

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Prepp. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Pensionen, det stora prepptestet

 1. Resonerar ungefär lika som ni, man ska inte räkna med något. Samtidigt har jag svårt att se den politiker som vågar ta bort pensionen helt. Jag räknar med att på ett eller annat sätt så kommer det att bli någon lösning med ett ”garantibelopp” som är ganska lågt (typ existensminimum), vill man ha mer/bättre än så då får man ordna det själv. Faktiskt inte en helt tokig lösning. Frågan är då bara var åldersgränsen på en sådan lösning skulle vara…. I praktiken så kommer det nog att bli tydligt att det inte går att sätta en för hög åldersgräns. Kroppsliga krämpor och typ tidig demens kommer att bli ett problem för en hel del personer att fortsätta jobba hur länge som helst. Själv gör jag som ni, letar efter ett boende som inte kommer att kosta mig så mycket framöver och i övrigt låga utgifter.

  Gillad av 1 person

 2. Anders skriver:

  Håller med i sak, men pensionen har faktiskt mycket lite med skatten att göra.
  Systemet bygger på att den enskilde ska betala in sin egen pension under sitt yrkesliv.
  Då lär pensionsåldern stiga mycket mer än hittills för att kompensera ökad medellivslängd.
  Vi står dessutom inför ett paradigmskifte på arbetsmarknaden då många bedömare gör gällande
  att 40 % av alla arbeten kommer att automatiseras inom 25 år, det kommer helt enkelt inte att finnas arbeten för alla…
  Enda lösningen som jag ser är medborgarlön eller basinkomst.
  Den som lever får se…

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Å andra sidan har arbeten automatiserats sedan hjulet uppfanns och det har ju överlag fungerat förhållandevis bra.
   Enda lösningen jag ser är att släppa både handel och arbete fritt så att tjänster kan bytas under helt andra omständigheter än idag.

   Gilla

   • Anders skriver:

    ”fungerat förhållandevis bra”, nja… Vid den senaste paradigmskiftande automatiseringen, den industriella revolutionen, bestämde sig nästan en tredjedel av Sveriges befolkning för att flytta till amerikat.
    Handel och arbete är friare idag än någonsin i historien och varor och tjänster byts som aldrig förr. Internet, just saying…
    Problemet vi står inför är att den enda sektor som växer, som arbetsgivare, är tjänste och service-sektorn. Det är bland annat dessa som till stor utsträckning kommer att automatiseras enligt de bedömningar jag läst. Även industrin kommer att minska drastiskt som arbetsgivare.
    Ett ytterligare problem i sammanhanget är att våra pensioner är investerade i en marknad som bygger på oändlig tillväxt, aktiemarknaden. Just nu försöker våra politiker, helt oavsett färg, hålla liv i systemet med att de som arbetar betalar för dem som gått i pension, vilket aldrig var tänkt. Så för att systemet ska funka måste tillväxten, med nödvändighet, öka. Det måste bli fler som arbetar. Hur det går till, ökade födelsetal, invandring, flyktingmottagning, höjd pensionsålder eller en kombination, är fullständigt ointressant. Ska pensionerna tryggas, i nuvarande utformning, måste det till fler i arbete.
    Personligen misstänker jag att en kombination av kortsiktigt politiskt tänkande och nationalistiska strömningar kommer att ställa till det…
    Detta har fått mig (och min familj) att realisera alla mina fasta tillgångar i Sverige, investera dessa utanför aktiemarknaden och flytta utomlands, söderöver, där jag producerar 40-50% av vad jag äter. Min förhoppning är att bli helt självförsörjande om ett par tre år. När det blir dags för pension för oss kommer den att bli liten (om det blir någon)… Och jag kallar mig inte för prepper, bara realist.
    Tack för en utmärkt blogg för övrigt!

    Gilla

 3. Karin Svensson skriver:

  Jag har två vuxna ”barn” båda över 40 år. Av mig har de fått två råd:
  spara pengar, bo billigt.
  Hur det blir när de går i pension om 25-30 år, det vet man inte, men det
  ser inte speciellt avundsvärt ut.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s