Samarbete kräver prepp

”Den enskilda individens eget ansvar utgör en viktig del av samhällets samlade förmåga att motstå och lindra konsekvenser av allvarliga samhällsstörningar. Med god beredskap hos individen kan det offentliga inrikta insatserna på att stödja de som har det svårt att klara sig själva i en sådan situation. Försvarsberedningen anser att den enskilde har ett ansvar att bidra till samhällets motståndskraft i kris och krig. Vi föreslår därför att den enskilde individen skall vara beredd att klara sin egen försörjning och omsorg en vecka, utan stöd från det offentliga. Detta är något som kräver förberedelser. Det är också centralt att människor samarbetar med varandra för att klara den egna försörjningen.”
– Björn von Sydow läser upp del av försvarsberedningen.


Förutom den mer brutala sanningen i dagens presentation, den där åtta riksdagspartier håller med om att ett militärt angrepp mot Sverige inte kan uteslutas, så tycker vi att detta stycke är något som är värt att lyfta fram lite extra.

img_4465

#vattendunksvecka

Råden för gemene man höjs, och det med besked. Det börjar bli allvar och 72h är bevisligen alldeles för otillräckligt. Nog för att det inte kommer stå en kommunaltjänsteman med en dunk rent vatten och en kasse mat på dag åtta nu heller men det har heller aldrig varit aktuellt. Oavsett det handlar om tre, sju, tio eller 72 dygn så måste man vara beredd att klara sig på egen hand.

Att trumma ut vikten av förberedelser och hemberedskap är den första nyckeln till allt. Det är där man bygger verklig robusthet och det måste starta hos den enskilde individen. Någon i hemmet behöver ta de första stegen att ordna en basplatta.

Nästa steg är att få dina grannar, släkt, vänner och bekanta att ta det här på allvar också. Att börja preppa är inget foliehattande, det är inget skumt. Det är bara en rejäl portion utav sunt svenskt bondförnuft.

Den sista biten av av von Sydows citat är dock den viktigaste. Att kunna samarbeta med sin omgivning.
Någon kanske är sjuksköterska, en annan sotare. En tredje är kock och den fjärde är snickare. Gemensam nämnare är att dessa fungerar bättre ihop om ingen har knorrande magar eller blivit sjuk av att ha druckit orent vatten. Tänk hur mycket man kan åstadkomma tillsammans med sin omgivning om alla är förberedda på minst en vecka utan det offentligas hjälp under en mycket allvarlig kris.

Motståndskraft byggs från individen och uppåt, med fördel tillsammans med andra. Det gäller bara att komma igång.

Läs gärna våra egna tips på vad vi själva lärt oss ha varit viktigt sedan vi började preppa:
Vatten först, alltid
En egen basplatta med livsmedel
Om kriget kommer

Vi har också gjort några, för oss, väldigt lärorika prepptest:
#prepptest – Stormhelg
#prepptest – Dricksvatten #vattendunksvecka

För att förstå oss mest är det nog bäst att läsa om vår egna preppresa:
Vår preppresa

Och vill man delta samtalet finns några råd och tips här:
Välkommen till #prepperSE

img_8214

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Börja Preppa, krisberedskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Samarbete kräver prepp

  1. Pingback: PiPs årskrönika 2017 | Par i Prepp

  2. Eva skriver:

    Hur går det? Glöm inte att börja kolla fröbutiker på nätet nu (större urval) för det ni tänkt odla i sommar och nästa vinter. Testa olika potatis också, bra att finna en favorit.
    Går ni igång snart med pallkragar och lite glasövertäckning, så kan ni börja så i februari, och ha sallad i mars (beroende på hur svinkallt ni har det), har ni funderat på drivhus? Lägg det gärna upp mot huset, så värmer det också, plus att det är enklare att hämta och ta hand om grönsaker och kryddor om man inte ska ränna ett par hundra meter varje gång.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s