PiPs årskrönika 2017

I stort:

Vi tänkte inte lägga någon större vikt att återberätta aktuella händelser i omvärlden. Det enda som är värt att belysa är att den löst sammansatta grupp som kallas Den svenska prepperrörelsen har haft rätt hela tiden. Vi började året med ett inlägg i debatten om just detta ”72h är bra men det räcker inte” och försvarsberedningens presentation härom veckan bekräftade det som många påpekat i flera år.

Även om vi själva, precis som många med oss, tror att en säkerhetspolitisk-SHTF är det mest sannolika i skrivande stund så är det på individnivå egentligen inte så stor skillnad på hur man förbereder sig. Oavsett om det blir krig, storskaliga och återkommande terrorattacker eller en solstorm så behöver man i alla händelser se om sitt eget hus först.

Nedrustningen av både civilt och militärt försvar gick både för fort och för långt. Det är helt enkelt förbannat dålig prepp och alldeles för sent att ge sig ut och köpa brandsläckare när grann-jävla-helvetet redan satt sitt hus i brand.

img_8189

Säkerhetstänket i Sverige har definitivt varit på dekis

Nu när pendeln svänger, och beredskap hos individen blir det nya svarta, kommer allting handla om hur väl förberedda vi alla är men också hur bra vi kan komma att samarbeta med andra. Läs gärna vad vi skrev om försvarsberedningens presentation här: Samarbete kräver prepp.

Cred till alla preppers som frenetiskt hamrar in budskapet om att all krisberedskap börjar hos den enskilde.

I smått:

Rörande oss själva, vårt preppande, twittrande och bloggande så har det varit ett omvälvande år. Bara det faktum att vi gett upp staden mot landet har hållit oss vansinnigt upptagna sedani somras. Vår preppresa är väl det enda som vi kan hänvisa till som någorlunda kan ge en bild kring vilken omställning vi nu gjort.

img_8469

Inte vår gård

Det som verkar vara mest uppskattat av läsarna är att vi publicerade Prepperlistan. Tack vare @myrstig har vi nu fått hjälp att börja utveckla den mer och det kommer bjudas på fler nyheter under 2018.

Något annat som var populärt var vårt stora egna prepptest som började med Stormhelg. Sedan vi flyttade vågar vi dock oss inte på något liknande igen. Eftersom vi sitter längst ut på en gammal luftledning kommer antagligen nästa #prepptest att vara på fullt allvar. Och säkert rapporteras LIVE så länge våra powerbanks och andra prepp kan hålla oss online.

img_8579

Hold my beer…

Mest lärorikt under året var dock när olyckan var framme och vi fick känna på blod och allvar. Skarp händelse #1. @morksugga berättar själv om det i uppföljande inlägg: Från ett annat perspektiv…

För framtiden:

Fler överraskningar, roligheter och andra spektakel är alltid att vänta från vår sida. Två års preppresa känns bara som en början när vi nu tar nya tag och börjar planera våren. Vi satsar på att nå en viss grad av självhushållning. Förutom att vi ska odla finns det planer på både höns och kaniner som en del i att få vår lilla gård att vakna upp ur sin många år långa dvala. Vi skrev om Spaning #2 – Gröna vågen 2.0 och nu är vi definitivt på väg att bli en del av det, med så många andra som gjort, gör och planerar för att göra samma resa.

img_8809

Den som har ved är inte fattig…

Vi avslutar med att ännu en gång tacka allt gött folk som skriver om prepping och bjuder på sina egna erfarenheter och misstag. Att regga oss på twitter den där novemberdagen för drygt två år sedan har varit en av de bästa sakerna vi gjort.

Det vore kul att se fler av er på twitter. Välkommen till #prepperSE

img_8214

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i årskrönika, Börja Preppa, krisberedskap, Prepp. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till PiPs årskrönika 2017

 1. Eva skriver:

  Glöm inte att börja kolla näthandeln för fröer och annat ni vill plantera nu snart. Beroende på var ni bor så kan man lägga hästgödning eler kompost med jord ovanpå, täcka marken med fiberduk eller glas (enklast med pallkragar), och sätta spenat, sallad, rädisor i februari/mars. Potatis i april och några månader framåt för att sprida skörden. Vi hämtar fortfarande potatis som jag satte i april. De klarar sig fint, fast det regnar och är frost. Lite skorv, men det skalar man bort.
  Läs på, glöm inte sk. ”asiatiska vintergrönsaker” och annat som grönkål och palmkål som klarar minusgrader till nästa vinter.

  Jag sa väl att det tar lång tid…. Planera nu för vad ni ska äta om ett år.

  Gillad av 1 person

  • pariprepp skriver:

   Det är hustrun som främst planerar odlingarna. Ska tjoa på henne och försök få in henne i kommentarsfältet.
   Tack för de bra tipsen, det är så mycket nytt nu att ta in så mycket glömmer man av i farten. Vi har påbörjat bokashi-kompostering och jordfabriksexperimentet står i trädgården.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s