Mordet i komposten/Illalukten

Som i en klassisk deckare behöver alltid först huvudkaraktärerna beskrivas. Vi har mamma kompost som experimenterar och lär sig och sedan pappa tjock med känslig näsa. Mysteriet tar sin början när en dålig lukt smyger sig upp för källartrappen och in i skafferiet.

Komposteriet luktar helt enkelt jävligt illa. Som en fisande spann död sprider den sitt gift och delar ut ångor som en bedrövlig och våt bakfyllefjärt att lukta rosor.

Vi har alltså gjort något fel med vår Bokashi-kompost. Antagligen för stora delar köttrester och alldeles för lite strö. Fin jord kommer det säkert att bli ändå men resan dit måste vara smidigare för att det ska hålla på sikt.

img_9274

Lätt att göra rätt, men det gjorde inte vi.

Så vi vidtog åtgärder. Ut med den jävla skiten till jordfabriken. Det innebär alltså att man får skotta sig genom en halv jävla istid för att hitta pallkragarna som försvunnit under det vita helvetet.

Ut med några säckar ny och fin jord och gör en stor och fin grop i mitten att dumpa illalukten i. Och några säckar till för att begrava liket.

Dåså, sen återstår det bara två hinkar med död som behöver rengöras. Och vi är så jävla genomkorkade att vi (hon, jag flydde till brygghuset och lät det fortgå) gör den stora reningen i badkaret. Alltså sprider det sig sakta en våt hinna av pest i hela huset.

Det har visade sig vara en fullständigt fulländad stinkbomb som inte ger med sig. Inga ruttna ägg eller hundbajs-trampningar utan snarare en jäst och kväljande fermenteringsstank som får alla norrlänningar att bli kåta på surströmming.

Det luktade så bedrövligt att jag själv fick morgonbajsa med näsklämma, tvätten som hängde på tork fick tvättas igen och resterande hygien-aktiviteter fick göras på diverse arbetsplatser eller nere i köket. Efter två dygn skingrades dödsdimman (eller så blev vi impregnerade utav den) och sedan dess har det varit lugnt.

Lärdomar att bjuda på är alltså följande:

 • Det är intressant att göra fel.
 • Det är kul om det inte luktar lik när man gör fel.
 • Våga fortsätta att prova allehanda saker.
 • Preppa snälla klädnypor som passar för känsliga näsor.

 

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Filurande/Flum, Prepptest. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Mordet i komposten/Illalukten

 1. Teknikprepper skriver:

  skaffa en snurr-varmkompost istället kanske? (passar bättre för mig som producerar 2 jävla hinkar i veckan annars, tänk dig tio hinkar ruttnande lik i källaren)

  Gilla

 2. Vafan! Jag trodde att det nästan var omöjligt att misslyckas med Bokashi. Jag tänkte introducera det när vi flyttar till hus (så att vi har någonstans att göra av komposten). Maken brukar inte vara så förtjust och ska det lukta kemisk krigsföring så kommer har inte att tycka att det är någon bra idé.
  Har ni fått in för mycket luft/syre i hinken? Läste någonstans att man helst inte ska lägga i kompost (lyfta på locket) mer än en gång per dag. Hoppas att jag lyckas bättre 🙂

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Tradig blogg. Lägg ned skiten !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s