Kaninen är död

En av våra honkaniner dog tidigt en tisdagsmorgon. Händelseförloppet var odramatiskt och det kom som en ren överraskning. Vi hade inte märkt något annorlunda dagarna före, kvällsmaten hade inmundigats med god aptit och vatten fanns det kvar i skålen också när hon hittades. Tur i oturen handlar detta om det djur som inte är upptagen med att uppfostra en kull. Om någon av de djuren dött och efterlämnat 5-6 ungar hade det kanske blivit en ännu sorgligare historia.

Det gick till som så att hustrun i familjen satt vid matsalsbordet och arbetade, kastade ett getöga ut till kaninerna och noterade att just denna honan låg på ett till synes annorlunda vis. Hon höll kvar blicken men då lyfte djuret sitt huvud och faran över blåstes så att ett telefonmöte kunde tas vid. Klockan är då omkring åtta på morgonen.

När maken något senare kommer ned tillsammans med det lelle tröllet minipip noterar även han att kaninen ser ovanligt slapp ut. Hustrun säger att djuret nyligen rört på huvudet och att det kanske trots allt är dräktigt ändå så som hon ligger och slöar i morgonsolen. Maken säger att kaninen ser jävligt död och går ut för att kolla hur läget egentligen är.

Väl ute noteras att kaninen inte andas, både bröstkorg och nos är stilla. På avstånd ligger hon egentligen inte anmärkningsvärt märkligt men det kan vara som så att ögonen reagerar på de små detaljerna vi vanligtvis inte uppfattar, i det här fallet stillheten. Mörksuggan har bråttom att komma iväg till dagens arbetsuppgift och minipip kräver sin uppmärksamhet så djuret blir liggande i några minuter innan ungen stoppas ned i vagnen.

img_3624

Hustruns arbete var för dagen beläget nära hemmet så vi beslutar i telefon att hjälpas åt att ta reda på vad som hänt djuret när hon väntas åter hemma några timmar senare. Att låta djuret ligga kvar i buren kändes fel och dumt så kroppen bars iväg till en skuggig plats där en tillfällig hage av kompostgaller ställdes upp, allt för att inte hönsen skulle upptäcka kvarlevorna och börja hönsa där. Vid denna tidpunkt är djuret fortfarande varmt, mjukt och rörligt i kroppen så vi har gissat tiden för döden någonstans på runt morgontimmen kring åttasnåret.

När kroppen bärs iväg i ena handen, och barnvagnen skjuts framåt med den andra pekar ungen på kaninen och säger översatt från bebisspråk ”Kolla katten”. Hur vi ska introducera död och slakt för honom kommer bli en intressant och viktig del, någon gång i framtiden.

När man inte är bekant med likstelhet så märks den påtagligt efter bara ett par timmar. Skuggan rörde sig bort från kaninen och när den flyttades igen blev upplevelsen intressant nog att notera om man någon gång behöver göra en bedömning kring hur länge ett djur i den storleken kan ha varit dött.

img_3625

Med Mörksuggan väl hemma igen var det dags att försöka ta reda på vad som hade hänt. Vi stoppade ned #minipip i barnvagnen igen, band kaninens baktassar med balsnöre och hängde djuret i ett träd. Avblodning var inte att tänka på utan vi försökte lägga ett litet snitt och öppna upp med en bukkniv. Det var ganska enkelt tack vare en vass kniv, men tekniken behöver övas in då finessen saknades.

Väl inuti vet vi inte riktigt vad vi kollar på. Vi öppnade ganska försiktigt eftersom vi var rädda för att få hela innanmätet tillsammans med halvbakade kaninungar i famnen. Tur i oturen så visade det sig dock att djuret inte var dräktigt.

Vårt viktigaste mål var att hitta och undersöka levern. Där ska man kunna se tydliga spår ifall djuret dött av kaninpest. Andra teorier skulle också undersökas så som eventuella tumörer och insidan av ett gammalt sår som djuret hade haft i sin nacke några veckor tidigare.

img_3628

Det är stor skillnad på att plocka ur mänskliga plastorgan ur en Benjamin-gubbe i lektionssalen för att bilda sig en uppfattning om hur kroppen ser ut inuti. Att översätta det till en kanin femton år senare är inte enkelt. Fast det är det inte heller att sitta och fånglo på Youtube kring hur man tar ur ett djur. Från Youtube kan man få inspiration och idéer och lite knowhow men för att lära sig något på riktigt behöver man vara med. Helst tillsammans med folk som visar och förklarar men att ha stöd ifrån vänner på distans fungerar väldigt bra det också, om man har förmånen att omge sig med så bra folk som vi lärt känna tack vare vårt preppande.

Efter lite grävande hittade vi en njure. Inte den del vi sökte men nedan kan ni se en bild på hur en fin njure hos en kanin skall se ut. En kort stund trodde vi att det kunde varit levern men när vi hittade en likadan till förstod vi att det definitivt var fel.

img_3728

Levern återfanns kort därefter. Även den såg fin ut och kaninpesten hade inte drabbat våra djur.

img_3729

Påtagligt var dock redan när vi öppnade djuret att magsäck/tarmar såg svullna ut. Efter konsultation med goda vänner som kan kaniner bättre än oss drog vi slutsatsen att djuret dött till följd av en förstoppning. Detta kan sannolikt ha orsakats av för snabb tillvänjning av färskt försommargräs hos ett djur som varit känsligt mot just detta. Som djurägare är vi förstås ansvariga och det känns mycket tråkigt att det gick som det gick.

img_3727

Slutligen är vi några erfarenheter rikare och har även rådbråkat det som kan ha gjorts fel. Riktigt försiktig tillvänjning av snabbväxande försommargräs inför sommarsäsongen kommer vi alltid ta på största allvar framöver.

Just denna kaninhona saknade ju kull och vi hade försökt para henne flera gånger tidigare. Eftersom det även denna gång misslyckats hade hon inom några veckor ändå varit tvungen att lämna jordelivet. En klen tröst.

Det som gör oss mest ont är något helt annat dock. Djur är naturligt bra på att dölja sina åkommor och vi upptäckte dessvärre ingenting i förväg. Det hade givetvis känts bättre om vi upptäckt djurets vånda och själva kunnat avsluta dess lidande så fort som möjligt.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i kaniner, livetpålandet, självhushållning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kaninen är död

 1. Helena skriver:

  Kaniner är extremt känsliga för störningar i mage tarm, de behöver äta kontinuerligt. Allt som kan jäsa bör ges försiktigt (även tex färsk frukt). Det går att se att problem uppstått om djuret inte äter och drar sig undan. Då gäller att agera snabbt och börja mata med specialfoder. Finns hos veterinär. Då kan magen komma igång och djuret bli återställt. Bra att testa innan nödlakt 😉

  Tack för en inspirerande blogg!

  Gilla

  • pariprepp skriver:

   Japp, och dessvärre verkade ju just denna kanin vara extra känslig. Det är trist när det händer, särskilt att man inte upptäckte det i tid och kunde vidta åtgärder.
   Inte alltid idylliskt med livet på landet och söta djur.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s