Vår preppresa #14 – Fyra år som preppers

Tiden går och just idag är det fyra år sedan vår preppresa började. Livet idag är fundamentalt annorlunda mot hur det var då, den där lördagen för fyra år sedan.

Vår preppresa har fört oss från påbörjande av en hemberedskap till att nu experimentera med självhushållning. Varje dag hämtar vi ägg från vår egna hönsgård och i frysen ligger det kött från ett halvdussin egenuppfödda kaniner. Och det rullar vidare, vid årsskiftet blir det slakt igen.

img_4161

Inte lika torrt som förra sommaren

Men med odlingarna går det fortsatt inget vidare, lågt vattenstånd i den grävda brunnen har tvingat oss att lämna det projektet vind för våg även denna säsong. Till nästa sommar finns åtminstone inte den ursäkten då vi nyligen låtit borra en ny brunn .

Ett av våra mål det här året var att inte fortsätta gasa utan försöka ta hand om och utveckla det vi har. Vi har därför främst ägnat oss åt höns och kaniner där vi både kläckt fram kycklingar och tagit våra första tre kaninkullar så det har minst sagt rullat på ändå med projekt och vårdande av dessa. Inför nästa säsong ska vi hitta en nivå som passar oss, ett tiotal höns och en kaninkull i taget.

Mycket av fritiden går åt att hitta förbättringar och förenklingar i vardagen. För kaninerna har vi bland annat gjort om burarna så husen ligger utanför istället inuti. Kaninerna får hoppa i en passage som är distanserad mot buren så husens tak inte droppar väta utmed väggarna. Detta gjorde dock burarna mer svårflyttade än förr så därför finns nya idéer inför nästa säsong, under tiden har vi byggt nya burar i ett uthus där de får bo under vintern.

Hos hönsen har vi gjort färdigt vår hönsgård, så nu kan de strutta in och ut som de vill. Inför nästa säsong skall de även få ett område för grönbete där de kan släppas ut.

Vårt lille troll växer så det knakar, sova får vi göra sporadiskt men det är en tröst att han åtminstone har ett dussin huggtänder att anfalla sina föräldrar med. Häromveckan lärde han sig gå helt själv utan att hålla i något. Hans favoritord är ”Muu”, ”Vov”, ”Miau” och ”Nöff”.
”Bä” hörs också ibland, oftast i affären när han ser lamm på toalettpapper.

Underhåll har vi försökt hinna med också. Vårt hustak är gammalt men borde hålla tätt i några år till, förutsatt att vi inte råkar ut för förlupna takpannor igen som vi gjorde i somras. Det kanske är tveksam prepp att med hjälp av spännband fästa en dubbel aluminiumstege i en gammal gjutjärnstege för att nå till de högsta ränndalarna.. Men som tur är så är vi förstås galet höjdrädda och gör det därför nästan säkert för oss vid sådana tokigheter. Nästa gång blir det antingen skylift eller byggnadsställning och nytt tak dock, man ska inte utmana ödet (som i tyngdlagden) mer än nödvändigt.

Men sommaren gick och kycklingarna har vuxit. Här hittar ni tråden om när kycklingarna kommer till världen:

Att öva skytte både med gevär och pistol har vi också hunnit med lite utav under året, några guldserier på 25-banan har vi dock inte sett röken av. På bockjakten var vi ute tillsammans men det enda sällskap vi hade då var en pinntjur som stannade till ruskigt nära och glodde trotsigt på oss.
När älgjakten väl drog igång var den ena av oss för första gången med som i huvudsak drevkarl i ett större jaktlag. En älgtjur bärgades ut ur skogen första dagen och det var en väldigt spännande upplevelse att hänga upp och flå den när vi kom tillbaka till bondgården.

img_4659

Årstiderna är häftigare utanför stan

Förutom den nya vardagen med att ha en liten gård på landet och vårt första barn har årets absolut höjdpunkter varit alla preppups. Särskilt PiPup19 där vi återigen fick chans att bjuda hem kära gamla vänner och träffa nytt folk som delar våra intressen. Några är långt förbi oss i kunskap och gårdsliv, andra är nyfikna och vill lära. Många små preppups har det blivit också och skytte har varit en återkommande aktivitet. Själva hann vi aldrig skriva något om PiPup19, men det gjorde Prepperiet och det borde ni läsa. Planerna har hunnit en god bit på väg inför #PiPup20 som då kommer utökas med en extra dag.

Tyvärr hinner vi inte ta oss samma tid för bloggandet längre, twitter är ett snabbare format och där vi har våra vänner så därför blir fokuset därefter.

Men vi står fast i att våra hjärtan ligger i hemberedskap. Riktiga preppers är de som får skit gjort, oavsett om man preppar för 72h i lägenhet eller går crazy och odlar upp hela sin trädgård.

Ni som tänker, ni som gör, ni är så jävla bra.


Tidigare kapitel på Vår preppresa hittar ni här.

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Vår Preppresa. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s