Sitt still i båten och börja preppa

Det råder ingen tvekan kring att vi nu lever i ny tid där krig förs i vårt närområde och att vi som land, i allra högst grad, valt sida genom att stödja Ukraina. Ryssland ökar sina hot genom att skramla med kärnvapen, hot om vedergällning och utmanande flygföretag.

Normalbild är ett begrepp som ofta används och att normalbilden nu har ändrats markant benämns ofta. Mina egna slutsatser om dagsläget är att Ryssland befinner sig i en sådan situation att de enbart har två val, att backa eller att fortsätta eskalera. Tyvärr brukar det inte ligga i naturen hos en diktator att erkänna misstag så av allt att döma finns det bara en väg framåt – rätt in i kaklet. Vi ser redan nu att civilbefolkningen i Ukraina är den nya måltavlan, det är väl känd rysk krigföring att söndra och härska och vi i Väst får inte släppa garden och lämna Ukraina åt sitt öde. Det här är en utveckling som likt en berg- och dalbana måste få löpa. Det kommer att kosta även för oss – säkerligen på många sätt där faktiska krigshandlingar inte kan uteslutas i vårt land.

Trots dåliga tider finns alltid en vardag och det är den nya normalbild vi nu befinner oss. Jag tror personligen att vi både kan och ska förvänta oss en besvärligare tillvaro. Vi har redan skenande priser på både el och bränsle, detta för med sig högre kostnader på allt, inte minst mat.
Utöver det kommer gråzonskriget att fortsätta där vi också tyvärr måste räkna med saker som störningar i allt från infrastruktur via kommunikationssystem till betalningar i matbutiken. Strömavbrott, tåg som inte går, internetsidor som ligger nere och att ex. viktiga hemsidor eller banktjänster slutar fungera på grund av yttre attacker.

Att höja konfliktnivån i samhället är också en metod som redan använts och kommer fortsätta att eldas på av främmande makt då de vinner på att vi är upptagna med att bråka eller ännu värre skada varandra inom landet. Vi kan inte utesluta att ex. förortsgäng får stöd genom beväpning. Just de grupperna verkar dock ha egen förmåga att smuggla in illegala vapen så ett ännu rimligare antagande är att element inom politiska och religiösa extremistgrupperingar kan få det lättare att gå från hot till handling. Allt för att skada, söndra och hålla oss upptagna från de större och allt viktigare säkerhetspolitiska frågorna.

Just nu är det viktigare än någonsin, åtminstone i modern tid, att hålla våra huvuden kalla och inte låta oss skrämmas till att ta irrationella beslut och bli osams över tramsfrågor som får oss att glömma det nya osäkra läget.
Coronapandemin är kanske på väg att ebba ut men istället för respit har Kremls stormogul gett oss en saftig bajsmacka att hantera. Det enda positiva är väl att om coronan ger vika kan vi tillsammans arbeta oss igenom de problem som dyker upp istället för att vara tvingade att sitta hemma på kammaren och glo ut i världen genom ännu ett meningslöst teamsmöte.

Om man inte redan gjort det så är nu tid att börja se om sitt eget hus. Vi alla och envar måste vara beredda på att klara en allt stökigare vardag och dessutom ha manöverutrymme att bistå våra nära och kära. Ensam är inte stark men om alla drar sitt strå till stacken för att förbättra sina möjligheter att klara en krissituation så gynnar det hela samhället.

I det här läget gör bara idioter skillnad på om det ska kallas prepping, hemberedskap, krisberedskap eller hushållning som man ”minsann gjorde förr när allting var bättre”. Alla insatser räknas och alla borde ta till sig det nu när tid fortfarande finns, för det utrymmet kan ta slut redan imorgon, om en vecka men förhoppningsvis aldrig.

Om man lever och bor i Sverige anno domino 2022 är man en del av Totalförsvaret och det börjar hos dig och din familjs kapacitet att klara av en betydligt stökigare vardag.

Mer information hittar du på krisinformation.se och själv svarar jag gärna på frågor men då behöver ni ställa dessa till mig på mitt twitterkonto, antingen i flödet eller i direktmeddelande.

Väl mött / PiP

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sitt still i båten och börja preppa

  1. Välkomna tillbaka – även om anledningen inte är särskilt rolig. Även jag tog ett omtag för bloggen, främst för att jag kände att jag behöver skriva av mig. Känslan i magtrakten är inte trevlig just nu. Tack och lov att jag har alla er preppkompisar som bidrar med vettiga resonemang och åsikter! Ta hand om er!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s