Sitt still i båten #2 – WW3

Fick en fråga om hur jag ser på det aktuella läget och vad vi kan vänta oss framöver. Så jag tänkte skriva ned tankar kring detta. Det är förstås killgissningar baserat på andras bedömningar men också mina slutsater på vad som är viktigast att tänka kring just nu.

Egentligen är det två saker som vi behöver betänka då pandemin fortfarande inte är över men kring det skriver jag bara några rader avslutningsvis. Först fokus på Rysslands försök till fullständig invasion av Ukraina.

Det är nog lite för tidigt än att fullt ut förstå situationen vi befinner oss i. En bekant till mig, som aldrig varit intresserad av säkerhetspolitik eller hemberedskap, uttryckte en ganska intressant tanke när vi träffades i påskhelgen. Hon sa ungefär: ”Tänk att det föll på vår lott att leva samtidigt som en ny Hitler” vilket jag tyckte var en särskilt bra synpunkt för det är ungefär vad som händer.

Hur framtidens historiker exakt kommer omnämna den tid vi nu lever i återstår att se för de som lever och kan läsa om det i efterhand men själv anser jag att vi de facto redan är med om det tredje världskriget. Ryssland har startat det, det sker på marken i Ukraina där våldet mot civila saknar motstycke i modern tid. Åtminstone i vår del av världen där vi lagt tankarna åt sidan att det kunde varit här.

Och den tanken vill jag att vi stannar till vid, för det kunde lika gärna varit här. Nu valde Ryssland vad de trodde var den lägst hängande frukten och har med berått övermod gjord bort sig som land i all överskådlig framtid. Ett förtryckt och hjärntvättat folk under en fruktansvärd ledning som endast går att likna vid Nordkorea som förr faktiskt ensamma var världens mest störda land. När landstigningstonnaget seglade ut från Östersjön drog dock åtminstone jag en viss suck av lättnad, ”det är inte vår tur, än” var min tanke.

Men, tärningen är som man säger kastad och vår nutida största prövning står fortfarande framför oss. Det är inte vi som har valt situationen men det faller på vår lott att hantera den. Det har vi gjort igår, vi gör det nu och vi måste fortsätta göra detta. Det tredje världskriget sker på marken i Ukraina, med Ryssland som anfallande part, och vi i Väst är i allra högsta grad en deltagande part. Ryssland ser våra hjälpsändningar av allt från mat och medicin till allehanda olika vapensystem samt våra sanktioner som en aktiv part mot Rysslands beteende. Vilket förstås är sant så vi bör se på oss själva som en deltagande men än så länge icke stridande part i det nya världskriget.

Imorgon är det den beryktade ”segerdagen” med tillhörande kukmätningsparad i Moskva och övriga delar i Ryssland många pratar om att det här är ett tillfälle där Kremls skitskalle Putler kan ta nya initiativ. Jag har sett allt från att han ska backa och lugna ned situationen till att det kommer bli en allmän mobilisering av Rysslands samlade stridskrafter och jag själv tror nog snarare på det senare.

Putin har målat in sig i ett hörn, det gjorde han redan och slutgiltigt i december då kravlistan som skickades till Västländerna egentligen helt saknade utrymme att kunna backa med hedern i behåll. Kraven var vansinniga och konsekvenserna är som vi kan se på bilder, filmer och läsa i berättelser från de tidigare ockuperade områdena i Ukraina bortom all rimlig fattningsförmåga där övergreppen är fruktansvärda.

Framöver kan vi nog vänta oss att kriget går i långbänk, det har redan pågått i åtta år och genom att hålla konflikten kommer Ryssland åtminstone hålla Ukraina från både EU och NATO. En fullständigt galen pyrrhusseger men det viktigaste att komma ihåg är att vi inte kan applicera vårt sätt att tänka på hur den gode Putler med bihang resonerar. De är helt enkelt bindgalna.

Kärnvapen är också en återkommande fråga och jag tror att vi mentalt ska vara förberedda på att taktiska (förhållandevis små) nukleära laddningar kommer att användas. Många säger att steget att faktiskt använda kärnvapen är för stort och då försvinner poängen att hota med dessa då hotet i sig varit tillräckligt i så många decenniers tid men här måste vi betänka en eskalationstrappa och rysk doktrin.

Ryssland har i och för sig gjort vissa avsteg från hur man tänkt att driva krigföring (doktrin) men generellt gör de ungefär vad man kan förvänta sig, om än sämre än vad alla trodde med tanke på förlustsiffrorna som om jag förstår det rätt för längesedan trumfat de tio års krigföring Sovjet gjorde i Afghanistan. Det är dock en tydlig linje att om Ryssland som nation hotas är användande av nukleära vapen ett nödvändigt steg för att freda sig. Första steget är förstås inte att skicka iväg varenda strategisk ICBM för att försöka förinta arvfienden USA men mindre laddningar kan komma att provsprängas inom Ryssland eller rent av sättas in i Ukraina. Med det lika enkla som obegripliga argumentet att ”Vi menar faktiskt allvar”. Kom ihåg, motparten tänker inte som vi vanliga Svenssons gör.

Så förbered er på att det blir värre och utdraget. Det är lite som en bergochdalbana, när man spänt fast sig får man helt enkelt bara gilla läget och åka med och försöka att kräkas åt sidan och inte i knät.

I Sverige är NATO den stora frågan just nu. Eller snarare Socialdemokraternas process att vända på fetröven och göra upp med den gamla skolans skitstövlar och fullt ut acceptera att det finns en rätt sida att stå på och det är tillsammans med även deras arvfiende USA. Yngre och tänkande sossar ser ut att förstå detta, de behöver bara internt göra upp med Greiders gubbvälde av sinnesslöa idealister. Yngre och icketänkande sossar återfinns snarare som nyttiga idioter i Vänsterpartiet eller allra snarast i Kremls finaste svenska megafon Miljöpartiet som inte kan anses vara något annat än fullständiga helidioter, på alla möjliga vis.

Vad Ryssland har för styrkor kvar att ta av i kort perspektiv för att sätta in mot Finland och Sverige under en NATO-process vet jag inte. Man vill gärna tro att allt slaktas nu av frihetshjältarna i Ukraina men även om Ryssland är fullständigt från vettet ska man inte borträkna att de har åtminstone ett dussin rävar bakom örat. Kan de fysiskt backa upp att hålla en öppen konflikt med båda våra länder är det inte orimligt att de gör så bara för att hålla oss utanför NATO. Hur det på lång sikt är tänkt att hålla vet jag inte men för tredje och sista gången vill jag påminna om att motparten inte tänker rationellt.

Mer sannolikt, eller snarare att förvänta sig, är att smutskastningskampanjer kommer avlösa varandra. Allt från kända politikers porrsurfande till mer eller mindre falska påhopp eller uthängningar av vanligt folk kommer gå på löpande band. Uppmuntrande av upplopp och brännande av koraner har vi redan sett och det kan vi också förvänta oss att det fortsätter. Poängen är att få oss upptagna med att bråka med varandra, tappa tilltro till våra tämligen rätt odugliga politiker och helt enkelt fokusera på annat än vad som är viktigt just nu. Vi alla behöver ta ett chillpill och backa två steg så vi kan tycka olika och fortfarande respektera varandra och hålla ihop. De som är sansade nu är de vi kan lita på, de som gapar och skriker förstör.

Vi ska också vara förberedda på attacker mot vår infrastruktur, särskilt den digitala. Vad som helst som gör vår vardag jobbig är ett lyckat mål för Ryssland och dess få kvarvarande polare. Så det viktigaste nu är din egen hemberedskap. Se till att ha soppa i bilen, fyll ditt skafferi till bredden och var beredd på att hantera en allt krångligare vardag. Våra betalkort kommer kanske inte alltid funka, internetsidor kommer ligga nere och det kanske inte ens då går att betala kontakt i affärerna. Håll ut och hitta lösningar tillsammans när det krånglar. Hjälps åt.

Nästa fas kommer också vara livsmedelpriser. Om ni blev chockade av elpriserna och sedan att ex. vanliga diesel gick från 19kr till typ 26kr/l på bara några veckor borde nu åtminstone nu kunna vara förberedda på att våra livsmedel kommer följa samma väg. Det har redan börjat men tyvärr är min bedömning att vi är väldigt långt från att ha sett slutet av denna fas.

På sikt ska vi nog vara förberedda på att hur vi kunnat handla billig mat av alla sorter under en längre period inte kommer vara vardag. Förutom svindyra priser ska vi också förvänta oss att vi helt enkelt kanske inte ens kan köpa vad vi vill, när vi vill. Vissa hyllor i affärerna kommer vara tomma.

Ett par anekdotiska bevis för detta är, bortsett från hur beroende vi är av råvaror från Ryssland och Ukraina vad gäller konstgödsel, är när jag själv pratat med mina grannar som är lantbrukare. Gödselpriset hade då stigit från 3 till 11 kronor/kg och varje moment om året som vårbruk/skördar och så vidare tar en gårdstank i anspråk för diesel till maskinerna. Det gör en hel del om man tankar två kubik som kostar 26kr/l istället för 19kr. Det är inte bara vi konsumenter som kommer behöver betala en jävla massa mer pengar utan lantbrukare lägger ned sina verksamheter på löpande band och det är precis som med den svenska försvarsmakten. Det går fort att lägga ned men det tar sjukt lång tid att ta tillbaka förmåga.

Avslutningsvis så ska vi inte glömma att vi fortfarande har en pandemi som pågår. Eftersom alla små jävlar ser ut att samarbeta får vi också vara beredda på att även det kan komma en ny cirkus runt detta. Jag lägger mig inte i hur andra gör men eftersom jag själv inte är 20 bast och superfit kommer jag fortsätta ta vaccin när det rekommenderas.

Så gör vad du kan, ha en god hemberedskap, ha goda relationer med både vänner och bekanta. Håll dig informerad och håll huvudet kallt.

Klart slut, sänk-moskva-tjut!

Om pariprepp

Redo för krisen
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s